Місія Міжнародного валютного фонду знову їде до України. Завтра її представники мають зустрітися із керівництвом нашої країни. Принаймні саме ця дата була озвучена у заяві постійного представника МВФ в Україні Макса Ал’єра кількома днями раніше. Тим часом вітчизняні експерти та політики, наче на ромашці, гадають: одержить Україна черговий транш кредиту чи ні. Одне із таких «передбачень» відбулося вчора під час прес-конференції у столиці. Голоси експертів розділилися так: два проти одного, що черговий транш кредиту Україні все-таки буде виділено.
Розмова з Фондом буде непростою, але конструктивною, переконаний президент Української асоціації економістів-міжнародників Антон Філіпенко.
— Думаю, у нас є підстави говорити, що економічна ситуація в Україні у врівноваженому стані, — каже пан Філіпенко. — Зараз у плані економічного зростання відбувається перелом: з початку цього року нарощуються його темпи в певних галузях. І це дає підстави думати, що розмова з МВФ буде конструктивною. За нашими прогнозами, перспективи у нас непогані. До того ж ми — повноправні члени Міжнародного валютного фонду. І не для того там перебуваємо, щоб просто платити внески і бути, наче у почесному клубі.
Отримає кредит Україна чи ні, залежить від нашої влади, — запевняє член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Віктор Лисицький. Та перспективи, на його думку, досить-таки непогані.
— Міжнародний валютний фонд відомий як доволі толерантна та гнучка установа. І випадки, коли він грюкав дверима і йшов, кидаючи ту чи іншу країну напризволяще, — поодинокі. Багато залежить від дій нашої влади. Зі свого досвіду спілкування з МВФ можу сказати, що вони досить часто пропонують вживати так звані компенсаторні заходи. Якщо бачать, що їхні пропозиції «не йдуть». До того ж думки наших головних кредиторів показують, що МВФ налаштований на те, щоб все-таки знайти з Україною порозуміння. За рахунок чого це буде досягнуто — то вже інша справа.
Якщо ж кредит від МВФ виділено не буде, нашій владі доведеться скористатися «планом Б». Або знаходити можливість отримання інших запозичень, або піти на радикальне скорочення державних витрат, пенсій та соціальних виплат.
А от Валерій Гладкий, генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій, переконаний: сьогодні Україні кредити від МВФ взагалі не потрібні. Та й особливо райдужних перспектив щодо їх отримання експерт також не бачить.
— Говорячи об’єктивно, з економічної точки зору я не бачу перспектив отримати нову кредитну лінію. Залишаються невирішеними ті питання, які перед нами ставив МВФ (щодо дефіциту «Нафтогазу» та приведення тарифів до ринкового рівня, і скорочення дефіциту пенсійного фонду). Тож позиція Фонду залишається доволі жорсткою. І економіку України МВФ розглядає як таку, що знаходиться в зоні ризику. А стабільність, яку ми спостерігаємо, є тимчасовою.
Проте пан Гладкий переконує: держава потребує не так коштів МВФ, як самої співпраці з ним заради «уникнення завтрашніх викликів»: «Потрібно враховувати, що інвестори орієнтуються на МВФ як лакмусовий папірець, що свідчить, нібито економіка перебуває у прогнозованому стані».
Як відомо, уряд України уже досить тривалий час веде перемовини з МВФ про початок нової програми зі співробітництва. Йдеться про можливість виділення кредиту в розмірі до 19 млрд. дол. строком на 2,5 року. Ще 2 червня віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко запевнив, мовляв, справа на місці не стоїть: «Ми працюємо, текст меморандуму практично узгоджено, туди додано серйозний блок структурних реформ, які, за нашим переконанням, у разі їх проведення згодом дадуть додаткові надходження». Що ж до розміру кредиту, то тут останнє слово — за МВФ. А на думку пана Тігіпка, сума може бути від 12 до 19 млрд. дол. І, передусім, ці кошти будуть спрямовані на збільшення золотовалютних резервів країни. 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.