Замовники будівництва закладів освіти, культури, спорту, медичного та оздоровчого призначення незалежно від форм власності та підпорядкування мають бути звільнені від пайової участі (внеску) у створенні й розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту. 
Таку норму містить проект змін до Закону «Про планування і забудову територій» (щодо будівель закладів освіти та культури, фізичної культури і спорту, медичного і оздоровчого призначення). Його Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу.
Нині, відповідно до чинного законодавства, від сплати внеску звільняються лише замовники, якщо ними виступають органи державної влади або місцевого самоврядування, а будівництво здійснюється за рахунок коштів державного чи місцевого бюджетів. Автори проекту народні депутати Григорій Смітюх та Ігор Лисов пропонують також, щоб норма про звільнення від сплати внеску поширювалася й на випадки, коли розмір пайової участі встановлено, але на момент набрання чинності цього закону відповідний договір ще не було укладено.
Члени комітету вважають, що ухвалення законопроекту сприятиме створенню рівних умов господарювання всіх суб’єктів права власності під час будівництва. А також — поліпшенню оздоровлення і медичного обслуговування громадян.