Статус парламентських комітетів істотно втрачено, а рішення про підтримку законопроектів ухвалюють на засіданнях фракцій. Про це заявив на зустрічі з учасниками програми парламентського стажування «Помічник Комітету Верховної Ради України 2009—2010 рр.» заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Особливість нинішнього складу парламенту, за його словами, полягає в тому, що до абсурду доведена роль партій і парламентських фракцій. Комітет практично не відіграє ніякої ролі, зокрема, не впливає на ухвалення законів. Таким чином, на думку Миколи Томенка, відбулася «загальна депрофесіоналізація». Тому за таких обставин законодавча робота дуже тяжка.
«Я розумію, що мені робити як заступнику Голови Верховної Ради, як представнику БЮТу, а от що робити як депутату? Очевидно, потрібно брати теми, не партійні і не лобістські. На щастя, в мене є вада: не вмію займатись бізнесом, — сказав він. — Намагаюся, незалежно від посади, переконати громадян і себе, що Україна — держава і нація, без якої важко уявити світ».
Микола Томенко вважає, що влада вже не так активно розвиватиме наші відносини з Росією. Можновладцям, на його переконання, треба нагадати, що вони представляють державу, і допомогти зрозуміти, що таке українські цінності.
Нині, за словами заступника глави парламенту, громадська, інтелектуальна, фахова експертиза дій влади була б як ніколи важлива. «Ваша система підготовки, ваша активність будуть елементом вибудови захисного каркасу від непродуманих, неправильних і антидержавних речей. Адже влада міняється, а держава залишається», — акцентував увагу учасників програми парламентського стажування Микола Томенко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.