Хочу привернути увагу і громадськості, і влади до проблеми здоров’я майбутнього України — насамперед онкохворих дітей. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час поїздки на Сумщину.

Третій рік поспіль у перші літні дні сумськими вулицями проходить дитячий карнавал

 

Дітлахи у неймовірно красивих і казкових костюмах ідуть до центральної площі, де колективи з усієї області демонструють свої таланти. Цього року було 45 колективів і понад 500 учасників. Волонтери приймають благодійні пожертви. Як повідомила організатор дійства президент Сумського благодійного «Фонду допомоги онкохворим дітям» Валентина Маркевич, нині зібрали близько трьох тисяч гривень, які підуть на цільову допомогу малюкам. А в найближчих планах Фонду — домогтися створення державного кріобанку пуповидної крові та відповідного реєстру донорів.

 

Подяка небайдужим до чужої біди

Глава парламенту відвідав відділення гематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні, в якому лікуються онкохворі діти. Він ознайомився з умовами їх перебування та поспілкувався з медичними працівниками, дітьми та їхніми батьками. Володимир Литвин привіз дітям подарунки, передав відділенню меблі та музичний центр.

Підсумовуючи побачене та почуте, він сказав: «Мабуть, усіх державних діячів потрібно привозити, щоб вони все це бачили». «Я готовий стати на коліна перед матерями, які демонструють мужність і силу волі, і перед лікарями, які щодня бачать цих діток і борються з бідою, коли водночас їм треба посміхатись, говорити підбадьорюючі слова. Я вдячний подвижникам-волонтерам і тим благодійникам, які надають допомогу подібним медичним закладам. Саме на таких небайдужих людях, як ви, тримається Україна», — сказав В. Литвин.

Керівник парламенту зазначив, що в питанні фінансового забезпечення лікування дітей не повинно бути політики, і тому «ми маємо зробити все, аби ухвалити рішення у парламенті щодо виділення необхідних коштів».

Крім того, глава парламенту зустрівся зі студентами Медичного інституту Сумського державного університету, які є волонтерами Фонду допомоги онкохворим дітям. «У вас велике серце, в ньому є місце для всіх, і особливо для тих, хто потребує співучасті, уваги, підтримки. Ви приходите на допомогу тим, хто потрапив у біду, повертаєте їх до життя. Саме на таких небайдужих людях, як ви, тримається Україна», — зазначив він.

Керівник парламенту вважає, що прийняття якісного закону про волонтерський рух свідчитиме про те, що така робота отримає державний статус і підтримку.

В. Литвин повідомив, що підготував зміни до державного бюджету, якими передбачається додаткове виділення грошей на лікування онкохворих дітей за кордоном у сумі 87 млн. грн. За його словами, необхідно створити відповідні медичні інституції, які покликані розв’язати проблеми лікування хвороби на рак, закупити необхідне обладнання для обласних лікарень, щоб людям не доводилося їхати з віддалених регіонів до Києва для проведення обстеження.

«Нині, за статистикою, лише в містах, де є хоч якась можливість медичного обстеження, загальна кількість онкохворих українців наближається до одного мільйона чоловік, — продовжував Володимир Литвин. — А ось у селах, невідомо від яких болячок, сьогодні помирає кожен десятий. Тож для «видужання» нації, нам потрібно раз і назавжди усвідомити: ключова національна ідея сьогодення — це збереження нації. Саме її і належить поставити на чільне місце...».

«Влада має демонструвати своє милосердя не лише з трибун і гучномовців, а власним прикладом. Окрім підтримки «з обов’язку служби», бажано, щоб високопосадовці подали приклад персональної підтримки тим чи іншим медичним центрам і лікувальним закладам. Ось один із шляхів для започаткування в державі благодійницького руху», — переконаний керівник парламенту.

На нинішньому етапі, за його словами, треба розпочати із забезпечення профільних медичних закладів усіх регіонів відповідними сепараторами та іншим медичним устаткуванням, щоб у людей відпала необхідність їздити «по здоров’я» на край світу. Нинішній стан української медицини настільки катастрофічний, що тільки на Сумщині цій галузі для виходу з кризи необхідно майже 430 мільйонів гривень.

Предметно Володимир Литвин проаналізував на прес-конференції ситуацію у сільському господарстві...

Створити цивілізований ринок землі

«Зобов’яжемо депутатів пасти череду, якщо вони зволікатимуть з прийняттям законів, спрямованих на відродження села та зацікавлення людей до праці у вітчизняному агропромисловому секторі». Так відреагував Володимир Литвин на запитання кореспондента «Голосу України» про ситуацію на селі та шляхи виходу занепалої галузі з кризи. Сьогодні, за його словами, навіть потужні спеціалізовані тваринницькі господарства заради прибутків мало не «ударними темпами» скидають поголів’я худоби і переорієнтовуються на вирощування кукурудзи, ріпаку, соняшника, пшениці. Таким чином, залишаючи тваринницьку галузь «на дурнів». «У підсумку, цими «дурнями» виявились зарубіжні аграрії, зокрема білоруські, які миттєво заповнили український продовольчий ринок продукцією власного виробництва...», — констатував Володимир Литвин.

Нині вітчизняне село ледве животіє, значною мірою «завдячуючи» політиці великих орендарів земельних паїв, які абсолютно не дбають ані про розвиток АПК, ані тим паче про розвиток інфраструктури населених пунктів.

«Зарадити селу може, насамперед, відновлення крупного товарного виробництва, відродження кормової бази та потужних тваринницьких комплексів, — переконаний Володимир Литвин. — Передумовою для цього має послугувати створення в Україні цивілізованого ринку землі... Потрібно кілька відповідних законів, передусім, про кадастр землі, створення державної установи, з правом викупу земельних паїв за реальну ринкову ціну та їх акумуляції у руках держави.

Загроза свободі слова

«Загроза свободі слова завжди існувала, існує та існуватиме, — зазначив В. Литвин. — Питання в іншому: чи переходить вона дозволену межу, за якою зникають ключові ознаки демократії. Зрештою, в Україні після завершення політичних кампаній у переможців завжди наставала «загальна і всеохоплююча ейфорія». Тож їм потрібен час, щоб опуститися на грішну землю. Як довго вони перебуватимуть «на сьомому небі», насамперед, залежить від журналістського цеху. Чим мобільнішим і корпоративнішим він буде — тим коротшою буде «владна ейфорія» вседозволеності, тим менше з боку владних структур виникатиме антидемократичних загроз і викликів суспільству...».

«Народників» переманюють до іншої партії

Відповів Голова Верховної Ради і на запитання щодо переманювання регіоналами у свої лави членів Народної партії. «Останнім часом це явище набуло системного характеру, — підтвердив Володимир Литвин. — Опосередковано засвідчив факт переманювання у своєму виступі Президент України Віктор Янукович, який суворо порекомендував головам обласних партійних організацій Партії регіонів «не перепрацювати у цьому плані...».

За словами Володимира Литвина, активність регіоналів викликана можливими змінами у виборчому законодавстві та ймовірне проведення наступних виборів до місцевих рад за змішаною — пропорційно-мажоритарною системою. «Для перемоги за мажоритарним принципом потрібні авторитетні й думаючі люди, саме такі, які є в рядах нашої партії», — додав глава парламенту.

Володимир Литвин також зазначив, що на однопартійців почався тиск. До нього вже почали надходити скарги з проханням про захист від влади, яка почала діяти за принципом: або-або. До того ж вибір куціший за собачий хвіст: «або переходиш до лав іншої партії, або відмовляєшся від керівної посади»...

Високий гість також взяв участь у роботі партійної конференції Сумської обласної організації Народної партії.

 

Сумська область.

 

 

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.