Добігає кінця остання зміна у дитячих таборах. Батьки сподівалися на те, що саме там їхні чада зможуть загартуватися, поліпшити здоров’я, набратися сил на весь рік. Та виявляється, у деяких закладах на школярів чатувала справжня небезпека: бруд і шкідлива їжа.

Табірна їжа

Чим годували дітей у Головчинецькому дитячо-юнацькому оздоровчому комплексі, що в Летичівському районі, перевірили представники Держспоживінспекції в області. І ось що побачили: продукти, з яких готували страви для дітей, потрапили на харчоблок без документів, що засвідчують їхню якість. Під час перевірки спеціалісти інспекції відібрали зразки готових страв, які подавали дітям на обід. Того дня їх годували гречаним супом, макаронами з сосисками та сиром «Пошехонський». Після проведених досліджень з’ясувалося, що останній не відповідав вимогам ДСТУ. Масова частка вологи відібраного зразка істотно перевищувала стандарти, не відповідали їм й інші показники. Тож сир було забраковано і вилучено.

Відомі непоодинокі випадки, коли до дитячого столу потрапляли неякісні і навіть небезпечні для здоров’я продукти. Причини вивчали працівники прокуратури. Вони відвідали дитячий оздоровчий заклад «Дністровська чайка» у Кам’янець-Подільському районі, де виявили численні порушення: відсутність належного рівня медичного обслуговування дітей, антисанітарія та порушення норм харчування, непідготовлені приміщення. І це в той час, коли у таборі перебувало 127 вихованців інтернатних закладів, зокрема діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, які прибули на червневу зміну. В таборі елементарно не вистачало достатньої кількості продуктів, щоб нагодувати відпочивальників. Виправити ситуацію вдалося лише завдяки втручанню правоохоронців. 

Як з’ясувалося, діяльність таких закладів ще з початку оздоровчої кампанії мала інспектувати спеціальна комісія з контролю за оздоровленням і відпочинком дітей, затверджена розпорядженням голови Кам’янець-Подільської райдержадміністрації. Але у таборі вона з’явилася лише після того, як стало відомо про жахливі умови перебування дітей на відпочинку.

Гнилі фрукти на сирітських тарілках

Найбільше вражає те, що недоїдати та споживати зіпсовані продукти нерідко доводиться дітям, які виховуються без батьків. Саме так було у Заліській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті, де перебувають діти з вадами розумового розвитку. На жаль, першими, хто заговорив про порушення в організації харчування дітей, стали не лікарі санітарно-епідеміологічної служби, контролери Держспоживінспекції, представники освітніх та соціальних служб, котрі мали стежити за дотриманням належних умов в інтернаті, а прокурори.

Навіть без спеціальних досліджень та аналізів було видно, що на харчоблоці брудно, не працює вентиляційна система, не дотримано режим зберігання продуктів. Простіше кажучи, деякі харчі були зіпсовані, фрукти та овочі — гнилі. Та, найімовірніше, це не завадило б їм потрапити на тарілки.

Про дотримання норм та режиму харчування — взагалі окрема розмова. Прокурори зазначили, що у приміщенні їдальні навіть формального графіка видачі їжі не було. У щоденному раціоні дітей не вистачало кисломолочних продуктів, овочів та фруктів. Але навіть те, що готувалося, подавали у такому пощербленому та непривабливому посуді, що апетит одразу зникав.

Як розповіли в прокуратурі, працівники санітарно-епідеміологічної станції протягом року неодноразово виявляли факти порушень санітарних норм і правил у школі-інтернаті. Проте виконувач обов’язків директора не поспішав з їх усуненням навіть попри те, що його вже декілька разів притягували за порушення до адміністративної відповідальності.

Замість борщу — госптовари

Своє пояснення того, чому понад вісімсот дошкільнят не отримали належне харчування, знайшли й у Волочиську. Місцева міська рада використала державні кошти і ті, що надійшли від батьків на харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, зовсім не на продукти, а на... оплату послуг зв’язку і на придбання госптоварів. На це пішло сімдесят тисяч гривень. Водночас перед постачальниками продуктів до дитсадків виникла заборгованість. Зрозуміло, що останні не поспішали возити товар у борг.

Цей факт було виявлено прокуратурою району, і за результатами розгляду документів реагування зазначену суму було відшкодовано, харчування у дитсадках приведено до ладу. Та де гарантія, що завтра в іншому місті та іншому  закладі не виникнуть такі самі порушення? 

Хмельницький.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.