Місцеві преса і телебачення на Херсонщині вже не виживають, а доживають останні місяці
 
Нинішній рік може стати останнім для існування багатьох районних та міських газет на Херсонщині, заснованих за участі райрад та райдержадміністрацій. Падіння їх тиражів, яке відбувається постійно, зараз настільки пришвидшилося, що, за підсумками передплатної кампанії, на друге півріччя 2014-го третина «районок» спромоглася набрати менше тисячі передплатників. А переважна більшість із 19 цих видань втратила по 7—40 відсотків накладу! Зменшення читацької аудиторії неодмінно потягне за собою і зниження обсягів платної реклами. І якщо на виручку не прийдуть співзасновники, редакціям доведеться самоліквідуватися або ж вступити у процес банкрутства. Але біда в тому, що влада рятувати свої ж «дітища» також не поспішає.
Факт
Навіть порівняно з початком нинішнього року тираж міських та районних газет Херсонщини у другому півріччі 2014-го загалом упав на 13,8 відсотка, за даними регіональної дирекції «Укрпошти».
«На рекламі щороку заробляємо десь сто тисяч гривень, і ще стільки ж отримуємо бюджетних дотацій від райради, а для виживання газети треба мінімум триста тисяч гривень. Адже вартість паперу суттєво збільшилася і зросла ціна поліграфічних послуг. Раніше видання друкувала типографія у сусідньому Красногвардійську, але після захоплення Криму зміст нашого видання не сподобався сепаратистам, і під загрозою конфіскації тиражу довелося замовляти друк аж у Херсоні. Чаплинська райдержадміністрація договір про висвітлення своєї діяльності з нами не уклала, й нічого редакції не платить, хоча про роботу РДА наші журналісти добросовісно розповідають. Як у таких умовах звести кінці з кінцями і вчасно виплачувати зарплату навіть невеличкому трудовому колективу з п’яти чоловік, невідомо», — нарікає редактор газети «Радянська Таврія» (вона виходить у «прикордонному» з Кримом Чаплинському районі Херсонщини) Наталія Воробйова.
Так само і всюди: чиновникам дуже подобається бачити свої «фейси» та регулярно читати «про себе, любимих» на шпальтах «районок». Але щойно їм нагадують, що, відповідно до закону, за висвітлення роботи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування треба платити, як у відповідь лунають скарги на відсутність коштів та на те, що Київ вимагає жорстко дотримуватися режиму бюджетної економії. За такої економічної ситуації та байдужості співзасновників закриття місцевих ЗМІ — лише питання часу, і то найближчого. Замітки доведеться писати вручну, а потім розклеювати на парканах, сумно жартують «районщики».
Причому останні дні доживають не тільки друковані видання. Наприклад, у Генічеському районі Херсонщини районна влада закриває комунальну телерадіокомпанію «Візит». Її створили ще 24 роки тому, і вона стала першою недержавною ТРК в області. Але самотужки заробити на своє існування навіть у курортному регіоні телерадіокомпанія останнім часом не спромоглася, а засновники (міська та районна ради Генічеська) на її утриманні економили. Тепер працівники «Візиту» масово звільнилися, а 85 тисяч боргів із зарплати їм обіцяють погасити з місцевої казни. Глядачів просять переключитися на інші канали — більше у Генічеську «свого кіна не буде».
Херсонська область.