90 днів, на які Калуш указом Президента України було оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації, проминули, але жодної серйозної проблеми досі не вирішено.

Місцеві чиновники кажуть, що причина такої бездіяльності — «відсутність наукового підходу» до вирішення калуських проблем. Досі, за словами голови ОДА Михайла Вишиванюка, «немає елементарних наукових проектів», а без них гроші, виділені Верховною Радою для проведення першочергових заходів, використовуватися не будуть. «Верховна Рада прийняла рішення виділити кошти на ліквідацію катастрофічної ситуації у Калуші. А як кинулися до виконання, з’ясувалося, що немає елементарних наукових проектів. Цифри в Калуші взяті зі стелі», — сказав голова ОДА на прес-конференції, відповідаючи на запитання нашого кореспондента. Михайло Вишиванюк також зазначив, що уже кілька разів у Калуші збиралися науковці і щоразу «вилізали нові проблеми».
— Щоб приймати управлінське рішення і використовувати бюджетні кошти, потрібен науковий підхід до вирішення калуських проблем, — наголосив Михайло Вишиванюк. — На основі цього наукового підходу мають бути відповідно розроблені проекти. Тому поки не буде проекту, розробленого нашими науковими інститутами, поки не буде експертизи цих проектів, поки їх не затвердить Міністерство регіонального будівництва, гроші не витрачатимуться, — сказав він. Голова ОДА зауважив, що робити такі серйозні великі роботи без проекту означало б «закопати гроші в землю і залишити проблеми нерозв’язаними».