Нове керівництво Міносвіти України виправляє помилки (чи відверто зрадницьку політику) своїх попередників — кількість годин, відведених на початкову військову підготовку у загальноосвітніх школах, збільшено в півтора разу. 

Раніше учні мали один урок ПВП на тиждень, а з нового навчального року буде три уроки з дисципліни «Захист Вітчизни» на два тижні. Адже часи настали аж ніяк не пацифістські. Та сказавши «а», управлінці знову не сказали «бе». З тих додаткових годин вийде пшик, якщо ази армійського життя майбутні призовники надалі вивчатимуть по книжках і плакатах на кшталт «граната в розрізі». Потрібні навчальні зразки новітньої стрілецької зброї та спорядження, щоб уже у частині хлопців не довелося принаймні навчати, як швидко надягти бронежилет і зручно прилаштувати рацію та боєприпаси у «розвантажці». Але до нового навчального року зразків «свіжого» навчального приладдя для ПВП (бодай по одному на школу) військові керівники так і не дочекалися ані від Міносвіти, ані від Міноборони, ані від військкоматів на місцях.

У Херсоні, приміром, далеко не кожен освітній заклад може похвалитися повним комплектом муляжів стрілецької зброї та боєприпасів для практичних занять — щось попсували, щось загубилося. Аби хоч трохи покращити ефективність уроків ПВП, міське управління освіти вдалося до нестандартного кроку: залишки такого «реманенту» стягуватимуть із кількох шкіл в одну, створюючи на її базі профільні центри військово-патріотичного спрямування. Начальник міського управління освіти Юрій Ніконов пояснює: «Перший такий центр створено у Херсонському міжшкільному навчально-виробничому комбінаті. Тут збираємося також проводити військово-патріотичні збори та навчально-польові заняття. Надалі військово-патріотичні центри відкриємо спершу в кожному з трьох районів міста, а потім — по одному в кожному мікрорайоні, з розрахунку один центр приблизно на три-чотири школи».

Однак важливо, щоб освітянське відомство згадало не тільки про збільшення годин на дисципліну «Захист Вітчизни», а й потурбувалося про те, аби майбутні захисники Вітчизни бодай у випускному класі призвичаювалися до справжньої зброї та екіпірування, виходили під наглядом інструкторів на стрільбища з бойовими автоматами і пістолетами не раз на півроку, а принаймні щомісяця. А без цього скільки годин не додавай, уроки ПВП як були нудним «убивством» часу, так і залишаться.

Вл. інф.

Херсон.