У п’ятницю, 4 червня 2010 року, в Італії Європейська комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) заслухала доповідь голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Сергія Ківалова про принципи і зміст законопроекту №6450 «Про судоустрій і статус суддів», внесеного в парламент Президентом України Віктором Януковичем, та інших актуальних питань судової реформи в Україні.
Члени комісії взяли до відома інформацію про те, що законопроект розроблено на підставі європейських стандартів і знаменує значну поступку повноважень Президентом України і Верховною Радою України з метою зміцнення незалежності судової влади.
Експерти комісії при Раді Європи із задоволенням відзначили реалізацію в законопроекті рекомендації Венеціанської комісії про надання суддям більшості місць у складі Вищої ради юстиції (ВРЮ), а також відмову Президента й парламенту від своїх квот у складі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, де в такий спосіб зміцнюється верховенство суддівського корпусу.
Віктор Янукович запропонував у своєму законопроекті створити Вищий спеціалізований суд із цивільних і кримінальних справ, обмежити штат суддів Верховного Суду і ліквідувати військові суди. Водночас повноваження Верховного Суду зберігаються й розширюються: він буде в загальному порядку здійснювати перегляд справ у випадках неоднакового застосування судами касаційної інстанції тих само норм матеріального права, що спричинило прийняття протилежних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; установлення міжнародною судовою установою, юрисдикцію якої визнано Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом.
Законопроектом передбачається, що голови судів та їхні заступники призначаються строком на п’ять років із числа суддів відповідних судів. Кандидатури на посаду голови суду, заступника голови суду вносяться до Вищої ради юстиції за поданням відповідної ради суддів і розглядаються на засіданні ради юстиції персонально. Під час такого засідання з кандидатом проводиться співбесіда. Рішення про призначення на посаду голови суду, заступника голови суду приймається за результатами розгляду кандидатури на засіданні ВРЮ відкритим голосуванням. Рішення про призначення суддів на адміністративні посади вважається прийнятим, якщо за нього проголосували більше половини членів ВРЮ від її конституційного складу. Такий само порядок звільнення суддів з адміністративних посад.
Крім того, законопроектом пропонується встановити, що два із трьох членів ВРЮ, які призначаються Верховною Радою і Президентом України, повинні бути суддями. Також законопроект передбачає, що з’їзд адвокатів призначає трьох членів ВРЮ, один із яких призначається із числа суддів; з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ призначає трьох членів ВРЮ, один із яких призначається із числа суддів; всеукраїнська конференція працівників прокуратури призначає двох членів ВРЮ, один з яких призначається із числа суддів.
З метою протидії корупції в суддівських рядах законопроектом визначено підвищення мінімальної заробітної плати суддів з 3 до 14 тисяч гривень на місяць і встановлення цієї мінімальної заробітної плати з урахуванням поправочного коефіцієнта як бази для розрахунку заробітних плат суддів усіх судів України включаючи Верховний Суд.
Треба зазначити, що Венеціанська комісія досі з нетерпінням чекала дійових заходів у здійсненні судової реформи, що наближає українські суди до цивілізованих європейських стандартів. І от, нарешті, це звершилося.
Нинішнє засідання Венеціанської комісії було ювілейним — Венеціанській комісії виповнилося 20 років від дня її заснування. На засіданні комісії, у присутності перших осіб іноземних держав, було оголошено вітання президентів Італії та України Сільвіо Берлусконі та Віктора Януковича.
Привітальне слово Віктора Януковича, а також інаугураційну медаль комісії передав голова Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Сергій Ківалов.