Наступ регіоналів триває: так можна коротко охарактеризувати події, які відбулися протягом тижня. До 100 днів перебування на посаді Президента Віктора Януковича правляча коаліція прийняла в першому читанні закони «Про судоустрій і статус суддів» та «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». Обидва законопроекти уже викликали нищівну критику з боку опонентів чинної влади.

Перший — стверджують опозиціонери — ставить під президентський контроль судову гілку влади через посилення ролі Вищої ради юстиції, на яку може впливати глава держави. Відтак, на думку деяких експертів, судді не керуватимуться законом, а дослухатимуться до того, що скаже ВРЮ. Водночас нівелюється і роль Верховного Суду. Виступаючи на сесії, коли розглядався законопроект, Голова Верховного Суду Василь Онопенко висловив готовність піти у відставку заради збереження за ВС нинішніх повноважень.

Під час обговорення засад внутрішньої і зовнішньої політики також лунало чимало критичних зауважень. І не тільки щодо позаблокового статусу України, а й щодо визначення цього документа. Адже за подальшої розробки нормативних актів народні обранці повинні враховувати його положення. Отож Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав парламентаріїв при підготовці документа до другого читання врахувати слушні пропозиції і ґрунтовно його переробити.

А в четвер глава держави звернувся з посланням до народу, в якому окреслив напрями майбутніх реформ. Щоправда, опозиція вважає, що насправді ніхто ніяких реформ не проводитиме.

Окрім того, у своєму прагненні догодити Президенту працівники Міністерства внутрішніх справ заблокували і спробу невеликої групи опозиціонерів, народних депутатів з партії «За Україну!», висловити своє невдоволення діями команди нового глави держави. Натомість як у старі добрі часи створили видимість всенародного «одобрямсу».

Проте не можна не звернути увагу і на арешти міліціонерів, які прокотилися хвилею по країні цими днями. Серед затриманих є навіть заступник начальника УМВС у Тернопільській області, низка високопоставлених даішників. Якщо це не показова одноразова акція, а початок боротьби з «перевертнями» в лавах МВС, то це добре. Однак у багатьох виникла думка, що це своєрідна «компанійщина», показова боротьба з корупціонерами в міліцейських лавах. Побічно таку тезу підтвердив в інтерв’ю одному з видань колишній заступник керівника Служби внутрішньої безпеки Юрій Мартиненко, який вважає, що міліцейська корупція непереможна, а сил Служби не вистачить, щоб боротися з нею.

У своєму виступі глава держави пообіцяв, що олігархи стануть у загальну чергу. Але чи всі? Сумнівно. Адже в четвер з’явилася інформація тільки про перевірку деяких фірм одного з найбагатших людей країни, який не належить до клану регіоналів. До речі, зуб на якого мають і росіяни, в тому числі через те, що той перебігав дорогу бізнесменам із сусідньої країни. Окрім того, журналісти його телеканала перші заявили про посилення цензури. Відтак влада боляче зреагувала на ці закиди і навіть прийняла в себе групу журналістів з організації «Репортери без кордонів». Отож, схоже, цього олігарха влада взяла на олівець і спробує привести «до тями». Щоправда, за умови, що інші представники великого капіталу промовчать, як це сталося в Росії після вимушеної еміграції Бориса Березовського та арешту Михайла Ходорковського, який нині перебуває у в’язниці.

Власне, таке можна очікувати й наступного тижня: наступ владних структур на завоювання нових рубежів і мовчання опозиції.