Новий погляд на уроки фізкультури: дбати про те, як запобігти появі горбатого покоління
Малорухливість школярів має невтішні наслідки — зростає горбате покоління. За даними Державного інституту розвитку сім’ї та молоді, третина учнів майже весь вільний час проводять за комп’ютером або щодня понад чотири години сидять перед телевізором. У вихідні до «ящиків» «прилипає» понад 70 відсотків дітей.
Як їх розворушити? Нечисленні уроки фізкультури учнями часто ігноруються. Тим часом спини багатьох потребують серйозної лікувальної корекції.
На жаль, чимало батьків цього навіть не помічають. Одна матуся звернула увагу на сутулість доньки в сім років, коли явно видно було сколіотичну осанку. Що робити? «Більше рухатися, накачуйте м’язи спини», — порадив лікар. Мама думала, що заняття танцями виправить поставу дитини, але в 11 років вона вже мала другу ступінь сколіозу. До слова, наявність плоскостопості у дитини, як свідчать фахівці, — сигнал про можливий сколіоз. Як правило, рекомендації лікарів у випадках порушень постави зводяться до лікувальної фізкультури (ЛФК), плавання, масажу.
Чи у всіх є можливість відвідувати басейн?
Інша річ — лікувальна фізкультура...
Кабінет ЛФК у школі — рідкість. В Ірпінській ЗОШ №5, що в селищі Ворзель на Київщині, такий кабінет функціонує з початку навчального року.
Ініціативу батьків активно підтримав голова селищної ради Сергій Кухарський, лікар за фахом. За його сприяння закуплено необхідний спортінвентар — м’ячі, еспандери, степпер, фітнесболи, гантелі, масажери для стоп, спортивні палички, велотренажер та дошка Євмінова. Директор школи Тетяна Волга подбала про приміщення.
Зважаючи на кількість охочих займатися, Сергій Кухарський вирішив переобладнати напівпідвальну прибудову ЗОШ на спортивний комплекс. Приміщення дає змогу розмістити тренажери для старшокласників, кабінет ЛФК, танцювальний зал, а в центрі будуть тенісні столи. До слова, селищний голова опікується і розвитком футболу в школі. Є навіть команди дівчат.
Реалізувати гарні ідеї взялася інструктор з ЛФК Фотинія Терещенко. Вона закінчила інститут фізкультури і понад сім років завідує кабінетом ЛФК у санаторії.
А тим часом
Ірина Собко — лікар-реабілітолог вертебрально-оздоровчого центру Євмінова — тривалий час вивчає патології опорно-рухового апарату у школярів, пише на цю тему дисертацію. Недавнє обстеження учнів столичних шкіл показало, що 96 відсотків мають проблеми з хребтом. З них понад 60 відсотків — порушення постави, 20—40 — сколіози, кіфози, комбіновані порушення. Найслабші фізично — міські діти. Якось Ірина Олександрівна спитала учня з третім ступенем сколіозу: «Чи знаєш, що в тебе сколіоз?». У відповідь почула шокуюче: «Ні!».
Керівник вищезгаданого центру заслужений тренер України В’ячеслав Євмінов давно прагне запровадити тестування порушень постави школярів на державному рівні, та віз і нині там. Він сконструював спеціальний кутомір для візуального визначення викривлення хребта у фронтальній площині, провів апробацію методики. Обстежили 554 учня однієї з київських гімназій. Лише у 31 учня, які займаються спортом або фізкультурою, — норма!
Після медобстеження запросили на збори батьків. З’явилося лише 18. Тоді Євмінов удосконалив методику: викривлення хребта (в градусах) зафіксував на плівці. Побачили фото батьки, прийшли на збори вже 276...
В’ячеслав Євмінов наводить дані: якщо у початковій школі порушення постави спостерігається тільки в 30 відсотків дітей, а сколіози і кіфози — в 10, то у 5—8 класах — відповідно в 50 і 30 відсотків. А у випускних класах — у 90 і 40 відсотків!
Отже, у школярів стан хребтів рік у рік тільки погіршується. Тому потрібно прищепити любов до руху, як це роблять у згаданій ворзельській школі № 5.
Київська область.
 
До уваги міністра
Як фахівець ЛФК із сорокарічним стажем, давно придивляюся до дітей і дорослих і бачу, що більшість мають проблеми із хребтом. Протягом 30 років шукав методи профілактики сколіозу. І я їх, вважаю, знайшов. Але...
Із відповідей на листи в міністерства охорони здоров’я, освіти, у два університети, Президентові, зрозумів, що мої пізнання нікому не потрібні. Може, через вашу газету достукаюся до міністра освіти пана Табачника? Адже достатньо кардинально змінити урок фізичного виховання школярів і можна назавжди позбавити суспільство від захворювань опорно-рухового апарату.
Євген ГАНУСОВ, учитель фізкультури.
Сєверодонецьк
Луганської області.