У ЗМІ з’явилося повідомлення про те, що Міністерство освіти і науки готує проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту», в якому нібито унормовується питання щодо пропусків занять студентами та встановлення за це плати, а також щодо скорочення бюджетних місць на окремі спеціальності. Чи так це, зокрема, запитує Сергій О-ко із Білої Церкви.
Прес-служба МОН повідомляє, що це не відповідає дійсності.
Міністерство справді готує проект зазначеного закону, розміщеного на сайті МОН.
Ним передбачено запровадження прийнятої в Європі трирівневої (трициклової) системи підготовки кадрів з вищою освітою за освітньо-професійними програмами бакалавра, магістра та освітньо-науковою програмою доктора філософії, нове визначення змісту, стандартів освіти та їх складових.
Проектом закону не закріплюються норми, пов’язані з такими питаннями, як пропуски занять або скорочення бюджетних місць на окремі спеціальності, оскільки вони не є предметом законодавчого регулювання.
Надання будь-яких платних послуг регламентується Постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 року № 38 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами», яка не передбачає плати за відпрацювання студентами пропущених занять.
Таку плату встановлено пунктом 4 розділу ІІІ Постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти», який поширюється на студентів державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, які пропустили заняття без поважних причин, повідомляє прес-служба МОН.