На барвистий вінок схожа карта Вінниччини, вишита руками вчительки Зінаїди Добриднюк із села Сумівка Бершадського району. Кордони обрамлені червоною стрічкою. Південний Буг, найбільша тутешня річка, — синіми відтінками. Зелене листя дуба символізує чоловічу силу, а червона калина — красу і ніжність подолянок. Це не єдине полотно вчительки, написане голкою й ниткою. Для випускників свого класу вчителька традиційно вишиває картину з їхніми прізвищами й іменами. Роботи вчительки можна побачити майже в кожному класі — портрети Шевченка, Франка, Богдана Хмельницького...

— Щороку у нас влаштовують виставки народних майстрів, — каже Зінаїда Адамівна. — То в районі, а то у Вінниці. У селі не тільки я вишиваю. Зазвичай представляємо рушники. Вони — дуже красиві. Очей не одведеш. Я ще доповнюю експонати іконами святих. Їх теж малювала голкою й ниткою. Відвідувачі виставок, здається, уже призвичаїлися до наших робіт. Мені подобається, коли з’являється щось нове, свіженьке, як несподіваний порух вітерця у спеку.

Вишита карта області з’явилася торік перед святкуванням Дня Незалежності. Майстриня не хотіла сліпо копіювати на полотні адміністративно-територіальний поділ регіону. «Це було б примітивно, — каже пані Зінаїда. — Зробила так, як підказувала уява. Про справжню карту нагадують тільки кордони. Їх відтворила достеменно. Все інше — плід фантазії».

Майстриня каже, коли мережила нитками полотно, на якому найбільше синього, червоного, зеленого кольорів, внутрішній голос підказував, що така робота повинна мати ще й поетичний супровід. Відчувала велике душевне піднесення. «Гріх було не записати слова, які самі просилися на папір. Я — не поетеса. Розумію, що ці рядки грішать недосконалістю. Але вони йшли від серця, і я їх упіймала».

Під час останнього дзвоника вчителька Зінаїда Добриднюк знову подарує своїм рідним діткам-випускникам клаптик дорогого їй полотна. На білому тлі — червоними нитками всі імена її любих випускників 2010-го.

— Без вишивання себе вже не уявляю, — зізнається співрозмовниця. — Можу не їсти, але не вишивати... Це захоплення перейняла від матері. Бачили б ви, як її рук слухалася голка! У дитинстві мене дивувало, як можна створювати таку красу. Дуже хотілося навчитися вишивати, як мама. Починала з невеликих серветок. Портрети відомих людей, так само, як ікони, вишиваю, бо так робила матуся...

 

Вінницька область.

На знімках: вчителька Зінаїда Добриднюк вишила на полотні карту Вінниччини.