«На білих островах» — так називалася поетична збірка Максима Рильського, якою він дебютував сто літ тому. Щойно в Луцьку, за участю волинських літераторів і журналістів, презентоване репринтне перевидання книги.
Невеличка, усього 64 аркуші кишенькового формату книга повертає нас в прекрасний світ юного генія, над яким тоді ще не панувала чорно-сіра машина тоталітарного режиму і не тисла вага слави класика вітчизняної літератури. Вірші вражають джерельною чистотою юнацьких мрій, закоханістю у білий світ і людей, які здавались Максиму такими красивими і добрими. А було йому тоді лише п’ятнадцять років.
Сучасні видавці книги «На білих островах» зберегли все, як було в першому виданні, — навіть колір і папір обкладинки. Водночас, не втримались, щоб принаймні на обгортці обкладинки не надрукувати фотокартку юного поета, передмову Бориса Олійника, кілька відгуків на творчість юного Рильського його сучасників, відомих літераторів тієї доби.
Підготувала книгу Ніла Підпала, відомий культуролог, лауреат премії Олени Пчілки. Побачила світ нова-стара книга за підтримки редакції газети «Голосу України».
— Ніколи не пізно повертатися до першовитоків, щоб зрозуміти і відчути ті джерела, які надихали цього чарівника слова, — вважає редактор «Голосу України» Анатолій Горлов.
На презентації репринтного видання був присутній онук поета — відомий журналіст, теж Максим Рильський, завідувач Попільнянського районного відділу культури та туризму Василь Зарічний, Ніла Підпала. Вони приїхали на Волинь не самі, а з групою учнів 7—11 класів Попільнянського району Житомирщини, переможців гуманітарного конкурсу під віршованим гаслом Максима Рильського «Ти себе Українкою звала...». Юні літературознавці відвідали батьківщину Лесі, місто Новоград-Волинський, побували в місті її дитинства Луцьку і літературно-меморіальному музеї в селі Колодяжному.
Під час презентації показано документальний фільм «Максим Рильський», торкнулися теми «Максим Рильський і Леся Українка». До речі, поетеса встигла привітати вдалий дебют юного Максима.
Презентація репринтного видання книги «На білих островах» стала непересічною подією в культурному житті області.