У Каневі на Чернечій горі вручено премію імені Героя України Олекси Гірника.
Урочисте зібрання відбулося неподалік од могили Тараса Шевченка, на місці самоспалення у 1978 році українського правозахисника, колишнього політв’язня Олекси Гірника. Біля кам’яного знака, встановленого у пам’ять про цю трагічну подію, духовенство УПЦ (КП), у присутності представників громадських та політичних організацій Черкащини, Києва, Львова, Донецька, відслужило молебень. Син загиблого Героя України, народний депутат України Євген Гірник вручив премію імені свого батька канівцеві, ветеранові правоохоронних органів Олександру Гнучому. Колишній офіцер міліції у 1978 році першим прибув на Чернечу гору, де живим смолоскипом спалахнув український Прометей. До прибуття працівників органів держбезпеки Олександр Гнучий зібрав кілька листівок, котрі розкидав навколо себе перед актом самоспалення Олекса Гірник. Міліціонерові вдалося зберегти ці документи із закликами боротьби проти імперського поневолення та русифікації України.
На символічному надгробку-свічі Олекси Гірника на Чернечій горі викарбувано: «Я віддав життя за нашу мову. А що зробили ви?»
Виступаючи на мітингу, народні депутати України Іван Заєць та Степан Хмара наголосили, що знову настає «врем’я люте», і завдання національно-патріотичних сил — гуртуватися у протидії антиукраїнським силам.
Реліквії-листівки Олекси Гірника зберігаються нині в музеях Канева та Києва.
 
Черкаська область.