У цьому домі завжди багато гостей. До нього приходять люди із проблемами, а йдуть із надією: він вважає своїм обов’язком допомогти й захистити кожного співвітчизника. Господар — Мамедов Фіруддін Анвар огли, старійшина азербайджанської діаспори в Україні, президент Всеукраїнської організації «Азербайджанський громадсько-культурний центр імені Нізамі Гянджеві». Зважаючи на його заслуги перед азербайджанським народом, діаспора в Україні доручила Мамедову Фіруддіну Анвар огли офіційно клопотатися перед Мелімеджлісом про присвоєння Президенту Азербайджану Ільхаму Алієву звання Герой Азербайджану.
— Фіруддін Анварович, успіхи Азербайджану прямо пов’язують із діяльністю президентської династії Алієвих. Ви були особисто знайомі з Гейдаром Алієвим, яка його роль в історії азербайджанської держави?
— Я хочу сказати, що особистість цієї людини важко переоцінити. Після розпаду Радянського Союзу Азербайджан переживав дуже тяжкі часи. Країна була охоплена пожежею народних заворушень, азербайджанці вели війну за цілісність країни. Були серйозні побоювання, чи вдасться зберегти державність взагалі.
На хвилі подій дев’яностих років до влади приходили різні люди. Я не говоритиму про їхні помилки та досягнення. Скажу лише, що вирішальну роль у ті роки зіграв Гейдар Алієв, який зумів згуртувати націю й організувати державну владу. Люди йому повірили й не помилилися. Він воістину засновник сучасного Азербайджану.
— Азербайджан без Гейдара Алієвича вже сьомий рік... 
— Бачите, мудрість політика, державного діяча полягає в тому, щоб забезпечити наступність влади. Азербайджанський народ із цим завданням упорався на відмінно. Під час всенародних виборів він проголосував за Ільхама Алієва, який проводить політику процвітання Азербайджану в нових умовах. Він перейняв кращі якості державного діяча у свого батька й упевнено продовжує його курс. Президент Ільхам Алієв послідовно обстоює інтереси азербайджанського народу, вибудовує добросусідські відносини з навколишніми державами, налагоджує співробітництво із провідними країнами світу. Нас поважають, з нами рахуються і в Європі, і в Америці, і в Росії. Незважаючи на економічну кризу, що вразила весь цивілізований світ, успіхи Азербайджану дивують. Темпи економічного зростання становлять 30 відсотків — це про щось говорить
— Як ви оцінюєте нинішні азербайджано-українські відносини?
— З обранням Президента Віктора Януковича вони отримали новий імпульс. Я впевнений, що вже найближчим часом ми станемо свідками україно-азербайджанських ініціатив, які дадуть можливість зміцнити наше економічне співробітництво. Я хотів би зазначити одну важливу річ: економіка любить політичну тишу. Коли ми говоримо про великі господарські проекти, ми не повинні надавати їм політичного забарвлення. Гадаю, саме в цьому була помилка колишнього українського керівництва. Коли, приміром, створювався ГУАМ, то йшлося насамперед про регіональне економічне співробітництво. Участь у цій міжнародній організації Азербайджану є мало не вирішальною, адже ідея ґрунтувалася на прокачуванні каспійської нафти до України та до Європи. Але політики узяли гору й спробували висунути на перший план політичні інтереси. Дехто в Україні намагався перетворити ГУАМ на альтернативну Росії організацію. Але Росія — велика країна, російський народ завжди був добрим сусідом і другом й азербайджанського, й українського народу, наша сила в тому, щоб не протиставляти себе один одному, а спільно розв’язувати загальні проблеми, приходити на допомогу один одному.
Дружні відносини наших країн особливо зміцнилися за часів президентів Гейдара Алієва та Леоніда Кучми. Справжнім проривом став візит азербайджанського лідера до Києва. Сьогодні триває підготовка до зустрічі на вищому рівні президентів Віктора Януковича та Ільхама Алієва. 
Нині ситуація інша, азербайджанці завжди готові простягнути руку дружби. Думаю, ідея економічного співробітництва у рамках ГУАМ отримає своє гідне продовження вже найближчим часом.
— Фіруддін Анварович, як сьогодні живуть прості азербайджанці?
— З вірою та надією на свої власні сили, на мудре керівництво уряду країни. Я завжди кажу на правах старійшини азербайджанської громади в Україні: у нас дві батьківщини — там, на Кавказі, звідки наші джерела, і тут, де ми опинилися з волі долі. Тож ми повинні бути вдвічі щасливіші. До речі, діаспора азербайджанців в Україні — одна з найпредставницьких у світі: нас 500 тисяч громадян України.
Ми вдячні Президенту Алієву за його державну діяльність. Нам потрібна насамперед моральна підтримка, впевненість у тому, що на історичній батьківщині про нас не забувають. Зі свого боку, ми робимо все, щоб підтримувати гідний імідж азербайджанця в будь-якому куточку світу, хоч би куди закинула його доля.
Інтерв’ю вів Степан РОМАНЮК.