Четверті «Міжнародні Пироговські читання», що тривають у Вінниці, розпочалися з молебну у православному храмі-некрополі, де уже більше 120-ти років зберігається забальзамоване тіло видатного вченого-хірурга. Медики з більш ніж двадцяти країн світу, які беруть участь у конгресі, після відвідання музею-садиби Пирогова, що знаходиться неподалік від некрополя на околиці Вінниці, пройшли урочистою ходою вулицею імені Пирогова, поклали квіти до його пам’ятника (на знімку).

Народний депутат Леся Оробець під час виступу на відкритті читань в обласному муздрамтеатрі привернула увагу до проблем вітчизняної медицини. За її словами, у деяких районних лікарнях хірурги так само, як колись Пирогов, операції виконують у воєнних умовах.
Академік Російської академії медичних наук, ректор Московського медичного університету Микола Володін повідомив, що 26 квітня ц. р. Московський університет імені Пирогова отримав статус Національного. Декілька років тому таке звання присвоєно Вінницькому медичному університету, з яким співпрацюють москвичі. Ректор університету Герой України Василь Мороз отримав з рук Миколи Володіна картину із зображенням навхрест сплетених прапорів наших держав. Її виготовили знамениті російські майстри на замовлення Московського університету.
Першим наукову доповідь на конгресі зробив Президент Академії медичних наук України Герой України Олександр Возіанов. Він також повідомив, що в рамках конгресу відбудеться ХХІІ з’їзд хірургів України. Останній день зібрання, 5 червня, запам’ятається його учасникам доповіддю про сучасні досягнення у світовій медицині. Ще одним пам’ятним заходом стало погашення поштової марки «Микола Пирогов 1810—1881», наклад якої — 195 тисяч примірників.
Фото Олександра ЛАПІНА (Укрінформ).