Українські науковці мають долучатися до пошуку шляхів вирішення проблем Донбасу. Про це під час круглого столу на тему «Кримінально-терористична війна на сході України: соціальна складова» заявив віце-прем’єр-міністр Олександр Сич.

«Гуманітарну політику потрібно планувати на науковій основі. На науковому рівні треба вивчати дуже складні етнонаціональні процеси, які завжди були болісними в Україні, а сьогодні особливо», — зазначив він.

Олександр Сич повідомив, що на засіданні уряду він запропонував розробити гуманітарну програму реінтеграції Донбасу. «Ми не можемо хаотично підходити до питання того, як ми вийдемо з цієї війни, як далі співіснуватимемо в нашій державі. Ми повинні виробити довгострокову програму соціогуманітарної реінтеграції Донбасу. Прем’єр радо на це відгукнувся і доручив мені розпочати її розробку», — сказав урядовець та наголосив, що не буває засідання Кабінету Міністрів, на якому б не йшлося про Донбас.

На його думку, саме недолуга гуманітарна політика України, котра донині впроваджувалась, призвела до того, що зараз відбувається на сході.

Нинішні події на Донбасі, за словами народного депутата від фракції «Свобода» Юрія Сиротюка, є початком етнічних чисток, націлених на знищення українців. «Те, що ми маємо на сході, — це не війна. Правники говорять про початкову фазу етнічних чисток на Донбасі. Жодної мови про його завоювання нині не ведеться. Відбувається цілеспрямоване знищення цього регіону. Бо якби Путін звільняв Донбас, то він би не нищив об’єкти соціальної інфраструктури. Кожен день наша розвідка каже, що цілеспрямовано нищаться транспортна, промислова, енергетична, соціальна інфраструктури», — наголосив парламентарій.

Етнічним чисткам, вважає народний обранець, передувало зневажливе ставлення чиновників до українців на Донбасі. «За 23 роки незалежності наша держава жодного кроку не зробила для підтримки етнічної більшості на Донбасі та українців у Криму. Будь-який чиновник, приїжджаючи туди, говорив, що є специфіка і особливість цього регіону», — сказав Юрій Сиротюк.

Щоб виграти війну на Донбасі, підкреслив парламентарій, треба розпочати українізацію сходу країни. Ця політика має стосуватись українців, які постійно проживали на Донбасі. Й зокрема, треба створити належні для них умови.

Він зазначив, що цей процес має відбуватись через україномовні ЗМІ, які є на Донбасі. Законопроект, який стимулюватиме поширення україномовних медіа, вже розробляють у парламенті.

Заступник директора Інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак вважає, що після закінчення АТО потрібно активно працювати над формуванням нових суспільних відносин на Донбасі. За його словами, вже нині уряд має розробляти нову інформаційну, культурну, економічну політику, яка б сприяла взаємній інтеграції Галичини та Донбасу з іншими регіонами України.

 

Дослівно

Народний депутат Юрій Сиротюк: «Війна на сході — це війна не за територію, а за мізки людей. Поки ми її не виграємо в мізках людей, то спокою в Україні не буде. Ми повинні проводити політику українізації Донбасу й не боятися цього терміна».