Парламент має реформувати систему судочинства відповідно до міжнародних стандартів. Про це йшлося на засіданні Комітету з питань правосуддя, де обговорювали законопроект «Про судоустрій і статус суддів». Крім того, наголошували народні обранці, треба підвищити роль суду та статус представників Феміди у суспільстві й забезпечити незалежність суддів від впливу, у тому числі в системі правосуддя. Йшлося і про спрощення процедури доступу до суду для кожного громадянина.

На засіданні комітету зазначалося, що законопроект спрямований на визначення правових засад судоустрою і статусу суддів в Україні. З метою вдосконалення системи судів загальної юрисдикції законопроектом (реєстр. №6450), зокрема, передбачається створення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який нарівні з Вищим адміністративним судом та Вищим господарським судом функціонуватиме як суд касаційної інстанції.

Водночас за Верховним Судом залишатимуться повноваження щодо перегляду справ з підстав: неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло за собою ухвалення протилежних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом.

Кількість суддів Верховного Суду передбачається зменшити до двадцяти — по п’ять суддів від кожної спеціалізованої юрисдикції (цивільної, кримінальної, господарської, адміністративної).

Законопроектом передбачається обов’язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних безстроково. Також пропонується вдосконалити та оптимізувати процедуру притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, передбачається ліквідувати територіальні кваліфікаційні комісії, а їх повноваження передати Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, що, на думку народних депутатів, оптимізує процедуру розгляду питань, пов’язаних із дисциплінарною відповідальністю.

Відповідно до законопроекту член Вищої кваліфікаційної комісії суддів країни для розгляду конкретної справи визначатиметься за допомогою автоматизованої системи.

Вл. інф.