Сто днів соціального обману
За сто днів роботи нової влади не виконано жодну передвиборну обіцянку — заявили на вчорашньому засіданні опозиційного уряду опозиційні міністри. «Це фактично були 100 днів прямого відступу від ключових обіцянок, які було надано в соціальній сфері, це є пряме перекреслення і нехтування ключових норм законодавства і Конституції України, — сказав опозиційний прем’єр-міністр, народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв. — Це створення сприятливих умов лише для однієї категорії наших громадян — які профінансували виборчу кампанію Януковича, тих, хто представляє найбільший бізнес і фактично керує державою».
Опозиційний прем’єр зауважив, що проголошені на нещодавньому засіданні економічної ради при Президентові України реформаторські заходи, на які стільки чекала країна і громадськість, зводяться до двох ключових тез — підняття пенсійного віку задля скорочення дефіциту Пенсійного фонду на п’ять років (для жінок до 60 років, для чоловіків до 65 років). А також так зване «регулювання тарифної політики», що простою мовою означає підняття тарифів для житлово-комунального господарства, хоча було досягнуто зниження ціни на російський газ. «Якщо це і є реформа влади — підняття пенсійного віку та тарифів для житлово-комунальної сфери — то ці реформи нікуди не приведуть», — вважає С. Соболєв.
Опозиційний прем’єр також висловив стурбованість щодо деяких рішень у сфері енергетичної безпеки, зокрема, щодо повернення власникам, які набули власність у незаконний спосіб, ключових запасів та родовищ газу. В аграрній сфері —  повернення до старої системи розподілу несплаченого ПДВ сільгоспвиробникам, що розподілятиметься спеціальною комісією, а не напряму аграрним виробникам. Не прийнято й жодного законопроекту щодо підтримки та стимулювання малого та середнього бізнесу — пакет відповідних законопроектів провалено на етапі включення до порядку денного.
Найгостріша ситуація і найбільше суперечностей у соціальній політиці, вважають опозиціонери. Міністр праці та соціальної політики опозиційного уряду Андрій Павловський охарактеризував сто днів роботи нової влади як «сто днів соціального обману». Він наголосив, що закон «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» виконано формально. Хоча під час виборчої кампанії Віктора Януковича було задекларовано суттєве підвищення зарплати бюджетникам, відповідно до закону про держбюджет-2010 розмір мінімальної зарплати збільшиться лише на 53 гривні (6%), тоді як рівень інфляції на 2010 рік становить 13,1%. «Кожен працівник бюджетної сфери недоотримує мінімум 300 гривень, а вчителі та лікарі — по 500—700 гривень». Така само ситуація і з пенсіями, наголошували опозиціонери. У передвиборній програмі Януковича обіцялося підвищення пенсії на 20%, а в результаті у 7,4 мільйона пенсіонерів пенсія збільшилася на 75,6 гривні, у двох мільйонів пенсіонерів — на 3—4 гривні, а в 4,3 мільйона осіб не збільшиться ні на копійку.