На запорізькій Балці Середній ситуація загострилася до краю. «Голос України» ще в суботу повідомляв про новий виток війни на шлакових відвалах металургійного виробництва. Конфлікт зайшов так далеко, що в нього вирішило втрутитися місцеве керівництво. Зокрема, голова Запорізької обласної держадміністрації Борис Петров, для того щоб розібратися з ситуацією в Балці Середній, де фірма «Деа Рома ЛТД» зайняла шлакові відвали чотирьох найбільших меткомбінатів регіону, створив спецкомісію й заявив про те, що готує звернення до Генеральної прокуратури. Та тільки-но комісія приступила до роботи, стрічки інформагентств зарясніли повідомленнями про нове захоплення.

 

Причина того, що відбувається, як повідомляє наш запорізький кореспондент Леонід Сосницький, банальна. Відвали — справжній клондайк для «шукачів скарбів» двадцять першого століття. За деякими оцінками, вартість самих лише відходів чорних металів і нелегованої сталі, що містяться загалом на полігоні, досягає майже 3 млрд. дол. Видобуток цих відходів може приносити «старателям» до 2—2,5 млн. доларів щомісяця.

Як повідомляв «Голос України», тиждень тому представники компанії «Деа Рома ЛТД» зайняли заводські цехи, розташовані на території Балки Середньої. Як обґрунтування їхньої появи на території заводів керівникам меткомбінатів було надіслано припис прокурора Заводського району Запоріжжя, яким вимагалося не перешкоджати здійсненню даною компанією робіт на території «техногенного родовища в Балці Середній». Його одержали Запорізький завод феросплавів, «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь» і «Запоріжкокс». Приходу представників компанії передував візит озброєних співробітників міліції, які «попросили піти» з промполігону всіх працівників заводів і представників служб охорони, що працювали там. Коли на території феросплавного заводу захоплення пройшло відносно мирно, то на «Дніпроспецсталі» і «Запоріжсталі», як заявили представники підприємств, до робітників і охорони було застосовано силу на очах співробітників міліції й Державної служби охорони.

В понеділок у Запоріжжі на прес-конференції голова Запорізької обласної держадміністрації Борис Петров пообіцяв у всьому розібратися й оголосив про створення для цього спеціальної комісії.

Слідом за обласним начальством свою точку зору висловили керівники Запорізького заводу феросплавів (ЗФЗ) і «Дніпроспецсталі», які заявили, що внаслідок того, що відбувається, їхні підприємства зазнають значних збитків. 

Розібратися, чи мало місце заборонене законом втручання державних органів, і зокрема органів прокуратури, у господарську діяльність підприємств, і була покликана створена місцевою владою спецкомісія. І 1 червня вранці на території Балки Середньої провели її виїзне засідання. Як повідомив УНІАНові юрист Олександр Винниченко, що представляє інтереси ЗФЗ, на момент прибуття членів комісії на територію цеху з переробки шлаків ЗФЗ представники приватної охоронної компанії, що захопила полігон, її залишили. Однак тільки-но комісія поїхала з полігону, представники охоронної компанії захопили його повторно.

Він також додав, що люди, які захопили полігон, погрожували представникам ЗФЗ: «Особливе занепокоєння викликає той факт, що з представниками комерційної охоронної структури синхронно діяли і органи правопорядку». Зокрема, за інформацією юриста, після від’їзду спецкомісії разом із представниками охоронної структури з’явилися працівники спецпідрозділу «Беркут», а також Державної служби охорони МВС. При цьому вони не надали ніякої вагомої аргументації своєї появи на території цеху, передає УНІАН.

У підсумку на протиправні дії людей, що називають себе співробітниками охоронної фірми «Ірбіс», правоохоронні органи не реагували, а заяву представників заводу про захоплення території й про погрози працівникам було прийнято присутніми співробітниками спецпідрозділу «Беркут» тільки після наполегливих вимог.

P. S. Учора прокуратура Запорізької області повідомила, що три найбільші металургійні підприємства: ВАТ «Запоріжсталь», ВАТ «Дніпроспецсталь» і Запорізький завод феросплавів, — незаконно й самовільно використовують полігон промислових відвалів Балка Середня. Також своїми діями запорізькі заводи створюють екологічну загрозу. Про це сказано в приписі прокурора Заводського району, надісланому на адресу заводів. Прес-служба прокуратури повідомляє, що позиція правоохоронців трактується необ’єктивно.