Запропонований Президентом Віктором Януковичем закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики потребує всебічного фахового обговорення. На цьому вчора наголосив журналістам заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Він звернув увагу на те, що цей документ містить суттєві розбіжності з урядовою програмою соціально-економічного розвитку, вже ухваленою в сесійній залі як закон. Ці документи, на думку Миколи Томенка, готували дві різні команди з абсолютно протилежними поглядами на те, яким шляхом нам далі йти.
«У документі, який подав Президент, міститься ціла низка фундаментальних ліберальних і ринкових цінностей, які прямо суперечать програмам Комуністичної партії і Блоку Литвина», — сказав заступник Голови Верховної Ради. У зв’язку з цим, вважає він, може постати питання про розвал коаліції чи відмову цих політичних сил від своїх програмних засад.
Микола Томенко також зазначив, що нині окремі чиновники із команди глави держави діють абсолютно протилежно до позицій, викладених у його законопроекті. Якщо його ухвалять як закон, було би логічним, на погляд Миколи Томенка, звільнити таких посадовців, а також відкликати окремі закони, ухвалені коаліцією. Якщо цього не станеться, підкреслив парламентарій, то «напрошується висновок, що цей документ написаний для європейських експертів, а ми житимемо за програмою, яку запропонував Микола Азаров».