Тепер у Кіровограді на один дитячий спортивний заклад стало більше. На місцевому стадіоні «Зірка» відбулось урочисте відкриття дитячо-юнацької спортивної школи «Зірка-Спартак». Вона має спеціалізований футбольний напрям і виросла з відділення футболу, відкритого у квітні минулого року у Кіровоградській ДЮСШ «Спартак-2002». Загалом це перша дитяча футбольна школа в обласному центрі і друга на Кіровоградщині (інша під назвою «Аметист» існує в Олександрії).
Видатна для юних прихильників кіровоградського футболу подія, та й не тільки для них (а вона справді видатна: це перша дитячо-юнацька спортивна школа, відкрита в області за останні десять років), стала знаменною ще й з іншої причини. Путівку в життя новонародженій ДЮСШ дав легендарний футболіст київського «Динамо», найрезультативніший бомбардир радянського футболу всіх часів, найкращий футболіст Європи 1975 року та володар багатьох інших почесних звань і нагород, заслужений майстер спорту, заслужений тренер України Олег Блохін. Він приїхав до Кіровограда на запрошення голови обласної державної адміністрації Сергія Ларіна. Вони познайомилися під час депутатства у Верховній Раді, навіть працювали в одному кабінеті і хоча, як зазначив Сергій Ларін, перебували по різні політичні боки, це не завадило їм заприятелювати, і з того часу вони підтримують дружні стосунки.
Під час урочистої церемонії Олег Блохін привітав усіх прихильників футболу з тим, що тепер у Кіровограді буде де ростити талановиту молодь, а це надзвичайно важливо, адже Кіровоградщина має гарні футбольні традиції і подарувала українському футболові багато видатних гравців. Як особливий комплімент керівнику області та президенту футбольного клубу «Зірка» Миколі Онулу прозвучали слова Олега Блохіна, що подібною дитячо-юнацькою футбольною школою можуть похвалитися небагато команд навіть Прем’єр-ліги України.
Безумовно, дуже непросто в такий складний час відкривати новий спортивний заклад, але в Кіровограді це вдалося зробити завдяки багатьом небайдужим людям, які вкладають у розвиток дитячого спорту, а значить — у виховання здорового покоління української держави, не лише кошти, а й душу. В їх числі і депутат обласної ради Микола Онул. Два роки тому він узяв під опіку футбольний клуб «Зірка», фактично врятувавши його від знищення (команда через фінансові негаразди на два роки зникла з футбольної карти України), а очолювана ним корпорація «ХХІ століття» стала генеральним інвестором як самого клубу, так і подальшої реконструкції його футбольного стадіону. Відроджена «Зірка» не підвела. Лише за один сезон вона зуміла перейти із другої в першу лігу, а нині посідає місце у першій десятці турнірної таблиці.
Коли ж торік у спартаківській ДЮСШ з’явилося футбольне відділення, Микола Онул пішов назустріч проханню керівництва спортшколи, і вже більше року юні футболісти тренуються на футбольному полі «Зірки». А з минулої суботи для того, щоб відпрацьовувати і нарощувати свою професійну майстерність, у них є особливі м’ячі, подаровані самим Олегом Блохіним та головою облдержадміністрації Сергієм Ларіним.
До речі, іще одну приємну як для юних, так і дорослих прихильників футболу новину повідомив керівник області. Найближчим часом уболівальники зможуть дивитися домашні футбольні матчі «Зірки» у прямій трансляції на каналі «Кіровоград».
Цілком вірогідно, що через кілька років у складі команди з’являться молоді гравці, які сьогодні поки що навчаються премудростям футбольної науки. У спеціалізованій дитячій спортшколі нині тренуються юні кіровоградці шести вікових груп (1997-2004 року народження), з якими працюють вісім тренерів і серед них досвідчені в минулому футболісти. Це, зокрема, гравці «Зірки» Сергій Таран, Андрій Горбань, Сергій Лавриненко (грав також за дніпропетровський «Дніпро»), вихованець кіровоградської школи футболу та донецького ФК «Шахтар» Дмитро Кононченко. Одним з наставників наймолодшої групи вихованців спортшколи є заслужений тренер України Вадим Бондар — перший тренер нашого знаменитого земляка, нині воротаря донецького «Шахтаря» та національної збірної України Андрія П’ятова, який у складі «Шахтаря» став володарем Кубка УЄФА 2008/2009 року.
Кіровоград.
На знімку: можливо, Микита Онул у майбутньому перевершить самого Олега Блохіна.
Фото Ігоря Демчука.