На підприємстві ПАТ «Югцемент» тривають останні приготування до переведення цементного виробництва з газу на вугілля. Це відповідь одного з лідерів ринку на постійне здорожчання палива й падіння попиту на цемент. Але навіть у цей нелегкий для заводу період була знайдена можливість підтримати проект ремонту аварійного приміщення школи в смт Ольшанське. Завод уже виділив 600 тисяч євро на ремонт. Є надія, що за сприяння місцевої влади діти Ольшанського сядуть за парти у відремонтованих класах уже 1 вересня.

Будівельна галузь як індикатор добробуту

Виробництво цементу в Україні порівняно з минулим роком упало майже на 40 відсотків. Але «Югцемент» продовжує утримувати свої 7 відсотків ринку. Більше того, завод модернізується, удосконалюється, знаходить нові резерви здешевлення продукції. Це свідчить про грамотний кадровий і стратегічний менеджмент групи компанії «Буцці Юніцем»—«Дікергофф».

Будівельна галузь завжди вважалася індикатором добробуту суспільства. Нині вона в занепаді. Падіння обсягів житлового й промислового будівництва в Україні, скорочення попиту на цемент, зростання цін на газ, інші складові економічної кризи істотно знизили прибутки, а для багатьох заводів обернулися збитками. Але, сподіваючись на кращі перспективи, власники цементних і бетонних заводів уже сьогодні вкладають значні кошти в модернізацію виробництва для здешевлення собівартості продукції, підвищення рентабельності й конкурентоспроможності.

Конгломерат груп «Буцці Юніцем» і «Дікергофф» — у десятці найбільших виробників цементу й товарного бетону у світі. В Україні в групу входить три цементні заводи: «Волинь-Цемент», «Югцемент», «Київцемент», і шість бетонних заводів у Києві, Одесі, Миколаєві та Севастополі. Контрольний пакет акцій ПАТ «Югцемент» було придбано групою «Буцці Юніцем»—«Дікергофф» 10 років тому.

Саме під час керування областю Миколи Круглова почалася нова історія Ольшанського цементного заводу. Завдяки іноземному інвесторові завод одержав не лише кошти для модернізації виробництва, а й доступ до нових технологій і передового досвіду.

Позаторік завод уперше за історію свого існування впритул підійшов до рубежу проектної потужності — виробив понад мільйон тонн цементу.

Економічна криза, стрибок цін на енергоносії стали поштовхом для перепрофілювання виробництва з газу на вугілля. Така модернізація виробництва потребувала додаткової інвестиції в сумі більш як 40 мільйонів євро. І це за того, що минулий рік був збитковим для заводу. Однак про будь-яке підвищення відпускних цін не могло бути й мови: компанія шукає інші способи збереження рентабельності. Акціонерами групи «Буцці Юніцем»—«Дікергофф» затверджено подальший план розвитку своїх цементних заводів в Україні. Його реалізація потребує додатково близько 260 мільйонів євро інвестицій.

Кредо — відповідальність і підтримка

На «Югцементі» життя на місці не стоїть. Уже розпочався процес введення в експлуатацію вугільного відділення. Дорогий природний газ, що використовувався як паливо для випалу клінкера, скоро замінить вугілля.

Генеральний директор підприємства Володимир Вегеринський — людина військового гарту. Він чітко розуміє відповідальність покладених на нього завдань і вміло націлює трудовий колектив (а це майже 600 осіб) на їхнє неухильне виконання. Як грамотний керівник він переконаний: успіх підприємства і його імідж прямо залежать від ставлення кожного до своїх обов’язків. Якщо людина на своєму місці — це вже гарантія стабільного результату.

— Підприємство цінує своїх співробітників і опікується ними — це незмінна стратегія акціонерів, — підкреслює Володимир Вегеринський. — Уже стало нормою системне навчання й вдосконалення роботи персоналу. Усі співробітники компанії користуються пакетом соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством України. Додатково компанія оплачує співробітникам щорічні медичні страховки й пільгові путівки на бази відпочинку.

На заводі сформувався колектив професіоналів. В 2009 році за обсягами реалізації готової продукції «Югцемент» посів шосте місце серед тринадцяти цементних заводів України, а за підсумками першого кварталу 2010 року — п’яте.

Не можна не згадати, що тільки за останні десять років завод «Югцемент» перелічив у бюджети різних рівнів у вигляді податків і відрахувань досить круглу суму — 270 мільйонів гривень. Будучи бюджетоутворюючим підприємством Миколаївського району, торік завод увійшов до трійки кращих платників податків області.

Але соціальна відповідальність «Югцементу» полягає не лише у своєчасній оплаті податків, у соціальних гарантіях співробітникам і гідній зарплаті без затримання. Завод у міру можливості прагне надавати підтримку прилеглим сільським радам. З п’ятьма з них (Криничанською, Кир’яківською, Трихатською, Шостаковською сільськими й Ольшанською селищною) укладено договори соціального партнерства, згідно з якими цементне підприємство надає цільову допомогу органам місцевого самоврядування в ремонті шкіл і дитячих дошкільних закладів. Для потреб селян за рахунок підприємства придбано сміттєзбиральну машину. Узимку, коли дороги замітало снігом, завод за свої кошти розчищав транспортні шляхи до Ольшанського, сусідніх сіл Корчино, Ясна Поляна, Ковалівка, забезпечуючи життєдіяльність населених пунктів.

Коли приміщення просторої Ольшанської загальноосвітньої школи почало руйнуватися і дітей перевели до аварійного приміщення в початкову школу, де вони змушено навчатися у дві зміни, власники «Югцементу» не поскупилися на допомогу селищу й виділили 600 тисяч євро на ремонт аварійного будинку. Допомога в реконструкції школи прописана в соціальній угоді про співробітництво між цементним підприємством, селищною радою, Миколаївською райдержадміністрацією й обласною державною адміністрацією. На сьогодні спонсорські гроші вже освоєно. А щоб до 1 вересня ольшанські діти сіли за парти у відремонтованих класах, справа залишилася за малим: об’єднатися й спільними зусиллями закінчити ремонт.

 

смт Ольшанське

Миколаївської області.