Під час засідання члени комісії заслухали доповідь Голови Фонду державного майна України про хід приватизації Акціонерного товариства «Машинобудівне виробниче об’єднання «Оріон» (м. Одеса).
За результатами доповіді комісія, зокрема, зазначила, що акціонерне товариство, яке включено до переліку підприємств стратегічного значення для економіки і безпеки держави, з 1975 року виробляло компресори для побутових холодильників та алюмінієву флягу для молока, а у 1995 році реорганізоване у АТ «МВО «Оріон» (далі — «Оріон»).
Члени комісії зауважили, що внаслідок тривалих корпоративних конфліктів основна виробнича діяльність товариства, якою є виготовлення холодильного обладнання, не здійснюється з 2004 року; було порушено безперервність ведення бухгалтерського обліку; спостерігається велика зношеність виробничих потужностей, нестача та розкомплектованість наявного виробничого устаткування тощо.
Станом на кінець 2009 року кількість працюючих скоротилась до 26 осіб. Підприємство є збитковим, має складний фінансовий стан і існує лише за рахунок оренди. За 2007 — 2009 роки сумарний балансовий збиток товариства становив 23,51 млн. гривень. Кредиторська заборгованість за 2009 рік становить 2,086 млн. гривень, в т. ч. прострочена — 1,76 млн. гривень. Майно товариства перебуває у податковій заставі у зв’язку з наявністю податкового боргу в розмірі 1,316 млн. гривень станом на кінець 2009 року.
Також на засіданні поінформовано, що 17 лютого 2010 року у газеті «Відомості приватизації» опубліковано інформаційне повідомлення регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області про проведення конкурсу з використанням відкритості пропонування ціни за принципом аукціону з продажу державного пакета акцій в розмірі 50%+1 акція статутного капіталу акціонерного товариства. Початкова вартість цього пакета акцій визначена у сумі 9,158 млн. гривень. Натомість, на даний час господарськими судами розглядаються майнові спори, що суттєво впливають на обсяг активів «Оріону».
Учасники засідання зауважили, що корпоративний конфлікт, пов’язаний з боротьбою за посаду голови правління «Оріону», привів до того, що в період з жовтня 2004 року по лютий 2005 року з порушенням чинного законодавства нелегітимним керівником товариства було укладено значну кількість угод, що негативно вплинули на фінансовий стан підприємства та призвели до порушення стосовно нього справи про банкрутство на підставі фіктивної заборгованості.
Зокрема, внаслідок протиправних дій відносно майна товариства було відчужено 16-поверховий готельний корпус лікувально-оздоровчого комплексу «Оріон» загальною площею 14,5 тис. кв. м, розташований на узбережжі Чорного моря на 8-й станції Великого Фонтану у м. Одеса, за 2,256 млн. гривень, тобто за ціною у 8,5 разу нижчою за його оціночну вартість. Цими діями державі та акціонерам товариства було завдано шкоди на суму 16,948 млн. гривень.
Також підкреслювалося, що за доводами щодо фіктивності банкрутства «Оріону» органами прокуратури установлено, що за заявою приватного підприємства «Статир» господарським судом Одеської області 16.02.2005 порушено провадження у справі про банкрутство «Оріону» з грошовими вимогами на суму понад 7 млн. грн. у зв’язку з непогашенням товариством боргу за договором купівлі-продажу труб та частини трубопроводу від 11.10.2004 р. У справі бере участь прокурор, її розгляд триває.
Рішенням господарського суду Одеської області від 13.04.2007 р. у справі за позовом «Оріону» до «Статира» визнано недійсним вищевказаний договір купівлі-продажу, зобов’язано товариство повернути отримане за договором майно. Оскільки у справі відсутні належні докази щодо фактичної передачі АТ «Оріон» зазначеного у договорі майна, прокуратурою Малиновського району Одеси вказане рішення оскаржено в апеляційному порядку.
Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 26.06.2007 р. провадження у справі зупинено до закінчення розгляду справи щодо законності рішення загальних зборів «Оріону» від 30.11.2004 р. про обрання головою правління товариства М. М Ніколаєва.
У зазначеній справі за позовом М. С. Кущака. (екс-голова правління «Оріону») та інших про визнання недійсними загальних зборів акціонерів товариства та скасування прийнятих на них рішень постановою Вищого господарського суду України від 27.06.2007 р. скасовано рішення судів першої та апеляційної інстанцій про задоволення заявлених вимог, справу передано на новий розгляд до господарського суду Одеської області.
За повідомленням органів прокуратури, що здійснювали представницькі повноваження у судах, постановою Одеського апеляційного господарського суду від 31.10.2006 р., залишеною без змін Вищим господарським судом України та Верховним Судом України, визнано недійсними результати аукціону з продажу лікувально-оздоровчого комплексу та наступні договори його купівлі-продажу, учасників цих угод повернуто у первісне положення і зобов’язано товариства «КронПакСервіс», «ДАФ», «ЛОК «Оріон» повернути Акціонерному товариству «Оріон» будівлі зазначеного комплексу. Прокуратурою Приморського району Одеси пред’явлено позов в інтересах держави в особі АТ «Оріон» до товариств «Укрінвестенерго» та «Офісно-промисловий термінал» про визнання недійсними укладених з ТОВ «ЛОК «Оріон» договорів купівлі-продажу вищевказаних будівель, який господарським судом Одеської області ще не розглянуто. Окрім цього, прокуратурою Одеської області здійснено вступ у розгляд господарським судом області справ за позовами ТОВ «Будівельно-інвестиційна група» та ПП «ДАФ» до комунального підприємства «ОМБТІ та РОН» про визнання права власності на об’єкти готельного комплексу та зобов’язання щодо їх реєстрації. Провадження у цих справах зупинено до закінчення розгляду справи щодо легітимності голови правління АТ «Оріон».
Комісія зазначила, що внаслідок фактичного повернення лише цих об’єктів до складу майнового комплексу «Оріону» не лише істотно збільшиться початкова вартість контрольного пакета акцій, а й суттєво підвищиться інвестиційна привабливість цього підприємства.
Органами прокуратури проводилися перевірки з питань додержання суддями вимог чинного законодавства при розгляді справ, у яких стороною є «Оріон», за наслідками яких внесено пропозиції до Вищої ради юстиції про прийняття подань щодо звільнення суддів господарського суду Одеської області Оборотової О. Ю., Лепехи Г. А., Гуляк Г. І., Бахарєвої Б. О. та суддів Одеського апеляційного господарського суду Воронюка О. Л., Єрмілова Г. А., Лашина В. В.
Окрім цього, органами прокуратури за наслідками відповідних перевірок стосовно посадових та службових осіб АТ «Оріон», Спеціалізованої державної податкової інспекції у Приморському районі міста Одеса, ТОВ Одеський реєстраційний центр «Дюк» (реєстратора, що обслуговує емітента) порушувались кримінальні справи, частина з яких розглянута судами, а за іншими триває досудове слідство або судовий розгляд. Зокрема, одну особу судом виправдано, відносно іншої судом застосовано амністію, по частині справ за різними підставами кримінальні справи припинено.
За невиконання розпорядження Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо вжиття заходів зі впорядкування ведення системи реєстру у відношенні «Оріону» було порушено справу про правопорушення та складено Акт про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів від 06.04.2009 року. Під час розгляду зазначеної справи було встановлено, що станом на 27.04.2009 року система реєстру АТ «Оріон» реально відсутня у будь-якого реєстроутримувача. Також встановлено, що з 04.11.2004 року будь-яка юридична особа не здійснює ведення та внесення змін до системи реєстру АТ «Оріон».
Під час засідання наголошувалося, що розташування товариства на земельних ділянках загальною площею 11,68 га у межах міста Одеси та прилеглій території потребує розробки та застосування механізму приватизації контрольного пакета акцій підприємства разом із земельною ділянкою, на якій воно розташоване, що відповідатиме інтересам держави.
Майно АТ розташоване на 6 земельних ділянках у м. Одеса загальною площею 11,68 га (зокрема, за адресами вул. Гаркавого, 6 (4,62 га), вул. Степова, 9 (2,25 га), вул. Болгарська, 71 та 80 (0,96 та 0,29 га). Крім виробничих ділянок, товариство має на балансі дитячий садок, водну станцію на станції «Лузанівка» та підсобне сільське господарство у Біляївському районі.
Продаж контрольного пакета акцій АТ «Оріон» без включення земельних ділянок до статутного фонду товариства призведе до фактичної втрати контролю держави за зазначеними ділянками при формальному перебуванні їх у державній власності (за найскромнішими підрахунками, вартість цієї землі — понад 7 млн. доларів США, у гривневому еквіваленті — близько 56 млн. гривень).
На засіданні зазначалося, що голова комісії двічі звертався до Голови Фонду державного майна з пропозицією призупинити оголошений 17 лютого 2010 року конкурс з продажу контрольного пакета акцій АТ «Оріон» до завершення розгляду у судових інстанціях питання повернення незаконно відчуженого майна цього підприємства.
На виконання наказу Фонду державного майна України від 23.04.2010 р. наказом регіонального відділення ФДМУ по Одеській області України від 26.04.2010 р. № 548 призупинено конкурс з використанням відкритості пропонування ціни за принципом аукціону з продажу державного пакета акцій розміром 50%+1 акція статутного капіталу акціонерного товариства «Оріон». Інформаційне повідомлення про призупинення конкурсу опубліковано у газеті «Відомості приватизації» 28 квітня 2010 року.
Враховуючи викладені факти, комісія вирішила визнати незадовільною роботу Фонду державного майна та його регіонального відділення по Одеській області щодо виконання функцій з управління корпоративними правами держави у АТ «Машинобудівне виробниче об’єднання «Оріон» та повернення незаконно відчуженого майна цього товариства. Фонду державного майна рекомендовано розглянути питання про притягнення відповідальних осіб до дисциплінарної відповідальності та про прийняті рішення поінформувати комісію.
Також вирішено рекомендувати Фонду державного майна не проводити конкурс з використанням відкритості пропонування ціни за принципом аукціону з продажу державного пакета акцій розміром 50%+1 акція статутного капіталу АТ «Оріон» до завершення розгляду у судових інстанціях майнових спорів, що суттєво впливають на обсяг активів товариства, зокрема, фактичного повернення до складу майна підприємства незаконно відчуженого лікувально-оздоровчого комплексу.
Окрім того, вирішено звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням: заявити господарському суду Одеської області клопотання про накладення арешту на будівлі лікувально-оздоровчого комплексу «Оріон» до завершення судового розгляду відповідних господарських спорів; ретельно перевірити діяльність посадових осіб АТ «Оріон» та реєстратора — ТОВ «Одеський реєстраційний центр «Дюк» та у разі наявності підстав притягнути винних до кримінальної відповідальності.
Комісія також ухвалила рішення звернутися до Вищої ради юстиції з пропозицією підтримати подання члена Вищої ради юстиції, заступника Генерального прокурора України В. Кудрявцева щодо звільнення суддів господарського суду Одеської області та суддів Одеського апеляційного господарського суду, які приймали рішення по справах, стороною яких є АТ «Оріон».
Окрім того, Фонду державного майна рекомендовано невідкладно у передбачений Законом «Про акціонерні товариства» строк зініціювати скликання та проведення загальних зборів акціонерів АТ «Оріон», на яких обрати органи управління товариства та визначити реєстратора товариства.
Члени комісії вважають, що Кабінету Міністрів необхідно терміново розробити та впровадити механізм врахування вартості земельних ділянок при приватизації об’єктів державної власності, що розташовані на цих ділянках.