Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» провів порівняльне тестування десяти марок полуничних йогуртів, придбаних у столичних супермаркетах. До лабораторії відправили смачну продукцію під назвами «БіоБаланс (Полуниця)», «Галичина (Полуниця)», «Добряна (Полуниця)», «Фанні (Полуниця)», «Активия (Полуниця і суниця)», «Для всієї сім’ї (Полуниця)», «Лактонія (Полуниця)», «Простоквашино (з полуницею)», «Злагода (Полуниця)» і «Щодня (з полуницею)».

Спочатку традиційно оцінили маркування. Багато виробників не хочуть бентежити покупців докладним описом використаних у продуктах харчових добавок, тому не вказують індекси Е на етикетці. Натомість похвалити свій продукт вони не проти. На упаковці йогурту «Злагода», приміром, зазначено: продукт «жирний» і «полуничний». Хоча жиру у складі небагато (1,5 відсотка), а полуниці й зовсім немає. У складі йогурту «Злагода» ця ягода навіть не згадується, замість неї у продукт поклали яблучне пюре, ароматизатор «Полуниця» і барвник.

На момент закупівлі зразків для тестування ще не був розписаний склад полуничного наповнювача в йогуртах «Галичина» і «Щодня». Щоправда, тепер «Галичина» внесла в маркування виправлення.

У лабораторії йогурти перевірили на жирність, наявність консервантів — бензойної та сорбінової кислот, а також барвників. Приємно, що у всіх випадках жирність йогуртів відповідала заявленій на етикетці. Що стосується консервантів, то сорбінова кислота у значній кількості була присутня лише в йогурті «Щодня» — 112,2 мг/л. Цікаво, що у складі цього продукту на упаковці вона не згадувалася.

В інших йогуртах бензойну та сорбінову кислоти було знайдено в невеликих кількостях, недостатніх для ефекту, що консервує. Сліди сорбінової кислоти могли потрапити в йогурт із полуничного наповнювача, вважають експерти. А трішки бензойної кислоти утворюється в кисломолочних продуктах природним шляхом.

У всіх протестованих йогуртах виявлено натуральний барвник кармін Е120. Він був чесно заявлений у складі. Схитрували хіба що виробники йогурту «Щодня» (на упаковці не було розписано склад полуничного наповнювача, де звичайно міститься кармін) і йогурту «Злагода» (у складі заявлено барвник Понсо, але виявлено саме кармін). Можливо, виробник замінив наповнювач без зміни маркування. Хоча споживачеві така заміна тільки на користь: Понсо — барвник синтетичний, а кармін — натуральний.

Потім продукт перевірили на наявність корисних і шкідливих мікроорганізмів. На щастя, шкідливої кишкової палички не виявили в жодному із зразків, та й із корисними бактеріями все було непогано.

Будь-який йогурт має містити певну кількість кисломолочних бактерій. У всіх зразках вона відповідала нормі, прописаній у ДСТУ 4343:2004. Але в тестуванні брали участь продукти з назвами «біфідойогурт» та «біойогурт». До них висувають особливі вимоги: біфідойогурт має додатково містити певну кількість біфідобактерій, а біойогурт — ацидофільної палички.

Невідповідність із цих параметрів було зафіксовано лише в «Добряні»: за назви «біойогурт» цей продукт, з огляду на мікробіологічні показники, варто було б іменувати «біфідойогурт». За інформацією виробника, маркування було виправлено.

Однак що насамперед хоче побачити споживач у полуничному йогурті? Правильно, полуницю! У лабораторії ласунок потішили: ягода в йогуртах все-таки є! Щоправда, у вісьмох зразках із десяти. У двох йогуртах — «Злагода» і «Щодня» — полуниця була відсутня. Хоча в першому разі вона й у складі не була заявлена. Гарні соковиті ягоди були тільки намальовані на упаковці — щоб привернути увагу. Склад наповнювача йогурту «Щодня» не був уточнений, зате на упаковці значився напис «з полуницею», котру у продукті так і не знайшли.

Треба сказати, що навіть йогурти з натуральною ягодою додатково «красять» та ароматизують. Тож любителям полуниці краще пошукати її на грядці, а не в пластиковій баночці.

Загалом результати тестування полуничних йогуртів потішили: негативних оцінок лише дві. У йогурту «Злагода» оцінка «погано», в «Щодня» — «дуже погано». У цих продуктах не було полуниці. Крім того, в йогурті «Щодня» у значній кількості містився консервант. Чотири йогурти одержали загальну оцінку «відмінно»: це «БіоБаланс», «Галичина», «Добряна» і «Фанні». Загальна оцінка «добре» у полуничних йогуртів «Активия», «Для всієї сім’ї», «Лактонія» і «Простоквашино».