Поїзд — відносно комфортабельний і не надто дорогий вид транспорту. Його популярність зрозуміла й виправдана, та й безпека пересування задовольняє, бо аварії на залізниці швидше виняток, аніж правило. Та стати на заваді приємної мандрівки можуть непередбачувані обставини, від яких ніхто не застрахований. Тож сьогодні розглянемо права та можливості пасажирів залізничного транспорту.

Купуємо квиток

Стаючи в чергу за квитком, пам’ятайте, що придбати можна не більше дев’яти квитків в одні руки. Подорожуючим з дитиною до шести років дозволяється купити один квиток на двох — для себе та дитини. Якщо ж під вашою опікою декілька дітей, ви зобов’язані придбати квиток на кожне додаткове місце, займане дітьми (наприклад, один дорослий та двоє дітей повинні мати як мінімум два квитки). Діти віком від 6 років мають займати окреме місце. До речі, сам касир мусить поцікавитися у вас, чи згодні ви сплатити вартість постільної білизни. Дуже часто касири не дотримуються цього правила й автоматично додають ціну постільної білизни до вартості квитка, тож якщо ви не маєте наміру користуватися постіллю — одразу скажіть про це касиру.

Кожен пасажир має займати одне місце, однак за наявності вільних місць вам може бути надана можливість викупити все купе, щоб можна було їхати без сторонніх людей. Віднедавна з’явилася можливість замовити квиток у спеціальному вагоні з виключно жіночими або чоловічими купе.

Якщо запланована вами подорож через певні обставини скасована, ви можете повернути ваші гроші, звернувшись до спеціальної каси. Здаючи квиток більш як за 24 години до відправлення поїзду, вам повернуть повну вартість квитка. Якщо ж залишилося менш як 24, але понад 6 годин — вам повернуть вартість проїзду та половину вартості вашого місця в поїзді (сума залежить від класу вагона та типу поїзда). Тільки вартість проїзду вам компенсують, якщо до відправлення залишилося менше 6 годин. Таку само суму вам повернуть, якщо ви запізнилися на потяг та звернулися до каси протягом трьох годин з моменту його відправлення.

Ручний багаж

Брати з собою в поїзд речі можна лише такі, що без труднощів поміщаються у спеціальних відділах для ручної поклажі (під нижніми полками чи на антресолі в купейному вагоні). Вага таких речей не повинна перевищувати 36 кілограмів. Замість ручної поклажі, пасажир може перевезти дитячу коляску або дитячий велосипед, однак не більше однієї одиниці і лише у складеному та упакованому вигляді.

Якщо разом з допустимими тридцятьма шістьма кілограмами ви маєте намір перевезти додатково багаж вагою до 50 кілограмів, вам необхідно придбати повний квиток ще на одне місце у цьому ж поїзді. А якщо вага понаднормової поклажі становитиме від 50 до 150 кілограмів — вам доведеться викупити ціле купе. Така само вимога і до пасажирів, що перевозять собак. Для подорожі з чотирилапим другом необхідно купити всі місця в купе, а також заздалегідь потурбуватися про наявність намордника та ветеринарного свідоцтва на тварину. Ручних тварин та птахів потрібно перевозити в коробках чи клітках, при цьому одна людина може перевезти не більше однієї такої коробки або клітки.

У наступному випуску рубрики ми розповімо, що робити, якщо сіли не в той поїзд, забули речі у вагоні або відстали від потяга.