Цього року необхідно заборонити проведення міжнародного фестивалю «Республіка Z» (більше відомого в народі як «КаZантип») у зв’язку з невідповідністю об’єкта низці вимог контролюючих структур. Про це заявив заступник начальника Головного управління МВС України в АРК—начальник міліції громадської безпеки Микола Федорян у ході селекторної наради в Раді міністрів Криму.
За словами першого заступника голови Сакської районної державної адміністрації Станіслава Матвєєва, організатори фестивалю не зверталися до місцевої влади по дозвіл на проведення заходу.
С. Матвєєв уважає: для того щоб «КаZантип» проходив на належному рівні, повинні бути виконані всі вимоги чинного законодавства, здано в експлуатацію будівлі, проведено воду, каналізацію тощо. Микола Федорян нагадав, що й колись організатори фестивалю з’являлися за тиждень до дати відкриття заходу й повідомляли контролюючі органи про його проведення.
«Давайте покажемо хоч раз зуби й заборонимо цього року. За час, що залишився, те, що ви перелічили, вони при всьому бажанні зробити не зможуть», — сказав він.
Водночас, голова республіканського комітету з водогосподарчого будівництва і зрошуваного землеробства, депутат Верховної Ради АРК Олександр Лієв зазначив, що з боку організаторів фестивалю всі вимоги, пов’язані з подачею води, виконані.
За його словами, існуючі проблеми з подачею води стосуються в цілому села Попівка, де проходить «КаZантип», а не тільки самого фестивалю. І вирішувати це питання треба чиновникам Сакської державної адміністрації та Євпаторійській міській раді, тому що з Євпаторії подається вода в село.
О. Лієв висловив свою «депутатську позицію», віддавши належне мужності організаторів фестивалю, які щороку перед відкриттям змушені перебувати «під постійним пресингом з боку «героїчних борців за моральність».
Довідка. Фестиваль «Республіка Z» щорічно проводиться в Криму з 1995 року, в перші роки він проходив у місті Щолкіне на мисі Казантип, від якого й одержав свою назву. На цьому мисі в минулому столітті зібралися фанати серфінгу, які й стали прабатьками молодіжного форуму. Нині фестиваль проходить у селі Попівка Сакського району.