Ранкове засідання 2 червня
На початку засідання більшість відмовилася підтримувати внесення до порядку денного проектів законів, підготовлених представниками опозиції. Це, зокрема, зміни до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо розвитку підприємництва), проект закону про введення податкових канікул для малого бізнесу та зміни до державного бюджету 2010 року (щодо зменшення видатків на утримання Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, апарату центральних та місцевих органів виконавчої влади і збільшення видатків щодо забезпечення якісної освіти та медицини, обороноздатності країни, соціальної підтримки дітей, інвалідів, ліквідаторів аварії на ЧАЕС та розвитку малого підприємництва). Це викликало шквал обурення від опозиції.
Як зауважила Ірина Геращенко («НУ—НС»): «Опозиція блокується не лише в ефірі, а й у сесійній залі». Вона пообіцяла, що про цю ситуацію обов’язково будуть повідомлені доповідачки моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, які нині перебувають в Україні. У відповідь Павло Сулковський (Партія регіонів) зазначив, що вони лише тоді підтримають опозицію, коли вона сама голосуватиме за свої проекти в повному складі. Адже із 150 бютівців «за» голосувало лише 117 обранців.
Натомість опозиція відмовилася підтримувати внесення проекту закону від більшості «Про судоустрій і статус суддів» до порядку денного. Однак у коаліції вистачило голосів для позивного результату. «За» проголосувало 239 обранців.
Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко ви-
словив подив подіями в сесійній залі. Адже напередодні народні депутати працювали злагоджено і приймали рішення конституційною більшістю (понад 300 голосів). Він повідомив, що фракції БЮТ і «НУ—НС» вимагають перерви для проведення погоджувальної ради. По її закінченні Іван Кириленко нагадав, що порядок денний середи формується за пропозиціями опозиції. Він запропонував повернутися і ще раз проголосувати за включення цих питань до порядку денного. Однак «за» проголосувало 187 депутатів (Партія регіонів — 0, БЮТ — 129, «НУ—НС» — 57, КПУ — 0, Блок Литвина — 1, позафракційні — 0). Після цього більшість депутатів-бютівців залишила сесійну залу.
Парламентарії ухвалили три постанови — про відзначення на державному рівні 
750-річчя заснування міста Бучача Тернопільської області, про відзначення 925-річчя заснування Луцька Волинської області та про відзначення 700-річчя заснування Ковеля Волинської області.
З 11 опозиційних законопроектів у першому читанні сесія ухвалила лише зміни до деяких законодавчих актів (щодо строків виплати заробітної плати). Він передбачає встановлення граничного терміну виплати зарплати працівникам — не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Ще два — про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо тривалості робочого дня (зміни) та зміни до закону «Про гастрольні заходи ( щодо ставки збору за проведення гастрольних заходів та цільового використання надходжень від збору) — відправлено на повторне перше читання.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради повідомив про входження в коаліцію «Стабільність і реформи» народного депутата Миколи Трайдука. Крім того, парламентарії привітали з днем народження своїх колег Юрія Крука, Дмитра Сандлера та Олега Царьова.