Прочитав новину: в Києві почали виконувати змінений кілька місяців тому закон про адміністративні правопорушення, зокрема правила благоустрою. Якщо раніше за викинуту на вулиці упаковку від їжі нечупарі загрожував штраф до трьох неоподаткованих мінімумів — 17— 51 грн., та й то теоретично, то нині він становить 340—1360 грн.
Протоколи про такі правопорушення складає міліція або уповноважені працівники ЖЕКів. А оштрафувати громадян нині можна навіть за витрушену з балкона білизну чи за кинутий повз урну недопалок. Прес-служба київської міліції повідомила: в столиці за такі порушення оштрафовано 1041 особу.
І штрафи за сміття встановлені немалі, і міліція складає протоколи, і, може, ще хто при ділі. Але чи Київ став чистіший після запровадження досить суворого закону? Запитувати немає потреби, бо він вочевидь нікого не злякав: навіть на Хрещатику вже по обіді долі валяються пляшки, банки з-під напоїв, разовий пластиковий посуд. Те саме і в парках, скверах, зелених зонах. А харкнути перехожим під ноги в столиці вважається цілком нормальним явищем. З другого боку, чи передбачає закон штрафи для комунальників — за те, що досить часто на вулицях, зупинках громадського транспорту взагалі немає урн для сміття або вони ним переповнені?
Навіть найчудовіший закон не спроможний будь-що змінити на краще, якщо відсутні контролери, або їх недостатньо. У Києві оштрафовано понад одну тисячу осіб, які насмітили на вулиці? Але, судячи з кількості сміття, їх має бути на порядок більше. А контролювати виконання закону могли б не лише міліціонери та представники ЖЕКів, а ті само безробітні, звісно, пройшовши певну підготовку. Переконаний, що в такому разі Київ дуже швидко перестав би бути містом плювків, недопалків та іншого бруду — варто лише кілька разів показати по телебаченню, як за викинутий на тротуар недопалок чи банку з-під пива штрафують гривень так на 300...
Микола ЧУБАТИЙ,киянин, 75 років.