Для нашої країни, економіка якої ніяк не може стати на обидві ноги, поняття «бюджетні кошти» почасти асоціюється з іншим — «вічно обмежені ресурси». Погодьтеся, у цьому є якась інтрига. Правоохоронці теж звернули увагу на те, хто «допомагає» державі «обмежувати» бюджетні кошти.

Через тендери держава може дуже «схуднути»

Відомо, які великі фінансові потоки спрямовуються урядом у вугільну галузь. Видобуток «чорного золота» завжди був пріоритетом у розвитку економіки країни, а сьогодні, коли споживання природного газу нашій державі не по кишені, саме вугілля стає хлібом промисловості. Але там, де з’являються великі гроші, з’являються і люди, котрі прагнуть хоч трішечки урвати державних грошенят собі на харчування. Втім, це «трішечки» становить чималі суми. Масштаби зловживань тут величезні. Для прикладу можна взяти хоча б проведення тендерів.

Одна луганська фірма виграла тендер на постачання шахті двох стрічкових конвеєрів. Зрозуміло, за бюджетні кошти. В обумовлений сторонами термін фірма постачає устаткування й одержує за нього 5 млн. грн. Однак через короткий час виявилося, що за технічними умовами конвеєри не придатні для експлуатації. Але мільйони вже канули в бездонних кишенях тіньових ділків. За фактом розтрати коштів держпідприємства в особливо великих розмірах триває слідство, і посадові особи, які зловживали своїм службовим становищем, відповідатимуть перед законом.

До речі, до проведення тендерів управління СБУ в Луганській області має підвищену увагу. І це неспроста. Зловживань тут багато, і якби не пильність служби безпеки, державний бюджет схуд би не на одну сотню мільйонів гривень. Скажімо, державне транспортне підприємство проводить конкурс на постачання будівельних матеріалів для ремонту доріг області. На ці цілі виділяється 12 млн. грн. Досить ласий шматочок, і він розвиває апетит в однієї фірми. До того ж її керівники заявили про готовність брати участь у тендері, маючи реальну непогашену заборгованість перед місцевим бюджетом. Але свою роль тут зіграла фіктивна довідка про те, що жодних боргів перед державою в комерсантів немає. На щастя, аферу претендентів на одержання державних грошей розкрили співробітники УСБУ. Надання можливості використовувати бюджетні ресурси підприємству, яке не в змозі навіть платити податки, неминуче призвело б до розтрати коштів. Але цього не сталося. Підприємство було відсторонено від участі в тендері. Завдяки вжитим заходам вдалося не тільки уникнути завдання збитків держбюджету, а й дотримати графіка ремонтних робіт, які виконали інші підрядні організації. Постійний контроль, оперативний супровід процесів закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти тільки за рік виявили правопорушень на загальну суму 25 млн. грн.

Найголовніше — виявити кримінальні схеми

За фактами злочинів, об’єктом яких стали кошти державного й місцевого бюджетів, в 2009—2010 роках управління СБУ в Луганській області порушило 25 кримінальних справ. Робота в сфері обігу бюджетних коштів спрямована насамперед на протидію розкраданню й нецільовому використанню грошей, а також запобігання й припинення зловживань не лише під час тендерних торгів, а й адміністративного податку на додану вартість, наповнення бюджетів усіх рівнів тощо. Зокрема, йтиметься про виявлення кримінальних схем незаконного відшкодування ПДВ із держбюджету.

Є досить поширені способи криміналу, коли, наприклад, фірма за завищеними цінами купує у підприємства-«примари» товарно-матеріальні цінності й експортує їх на адресу підконтрольних підприємств за межами України. Далі в ланцюжку поставок використовуються ліквідовані підприємства й формується податковий кредит з ПДВ за допомогою передоплати товарів, послуг без фактичного одержання документального оформлення придбання товарно-матеріальних цінностей у підприємства з ознаками фіктивності. В 2009—2010 роках у результаті проведення управлінням СБУ в Луганській області заходів із запобігання завдання збитків інтересам держави шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість було збережено 35 млн. грн., а крім того, як штрафні санкції до бюджету держави надійшло додатково 4,5 млн. грн.

Земля — це не лише цінний товар,а й об’єкт зловживань

Наявність неоприбуткованих земельних ділянок і неврахованого майна, заниження балансової вартості об’єктів нерухомості, а ще — незаконне списання кредиторської заборгованості створюють підґрунтя для розкрадань і відпливу цього майна в тіньову сферу. Торік в області було встановлено факт заниження балансової вартості майнового комплексу Міністерства оборони України, який перебував у розпорядженні однієї державної установи регіону. У результаті проведення ревізії КРУ донарахована оновлена вартість майна становила 159 млн. грн.! Гроші державі повернули. В іншому випадку посадові особи одного із природних заповідників не провели оприбуткування й експертну оцінку земельних ресурсів. Факт порушення земельного законодавства розкрили співробітники УСБУ, і передумови для незаконного відчуження державних земель вдалося вчасно усунути. П’ять земельних ділянок загальною вартістю 5 млн. грн. сьогодні взято на облік.

Вдалося запобігти завдання державі економічних збитків і в іншому випадку. Йдеться про зберігання продовольчого зерна Держкомрезерву України одним з державних підприємств Луганщини. Протягом двох років тут накопичувалося невраховане зерно й створювалися умови для його розкрадання. Усього виявлено 35 тис. тонн «лівої» пшениці четвертого класу на загальну суму 34,6 млн. грн. У результаті спільних заходів, вжитих УСБУ й КРУ, невраховане зерно було відновлено за бухгалтерськими обліками підприємства.

Загалом з початку 2009 року до сьогодні в державний сектор економіки у взаємодії з контролюючими органами співробітниками СБУ в Луганській області повернуто товарно-матеріальних цінностей на суму понад 215 млн. грн.

Луганська область.

Мал. Михайла САЧКА.