В Україні стартувало зовнішнє незалежне оцінювання. Цьогорічне ноу-хау — номерні пломби на пакетах з тестовими зошитами. Відкрити їх «без наслідків» неможливо, залишиться відбиток і стане зрозуміло, що тести намагалися зламати. Готові роботи упакують у яскраво-жовті пакети і відішлють на пункт перевірки. До речі, ще один захід безпеки, який до останнього тримали в таємниці, — написані тести перетасують по областях. Тобто роботи київських абітурієнтів перевірятимуть, приміром, у Криму, а кримські — у Львові.
— Так ми хочемо уникнути навіть гіпотетичних випадків втручання у роботу пунктів тестування, — пояснив на брифінгу директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук.
Списати або дізнатися відповіді заздалегідь все одно не вдасться, тому краще й не намагатися, попереджає він. Мобілки та інші технічні засоби одразу розпізнають, а результати ще й анулюють. Та й запізнюватися на тести не радить — в аудиторію вже не пустять.
— Фактів витоку інформації про зміст тестових завдань нами не зафіксовано, — додав І. Лікарчук. — Однак в Інтернеті з’явилося чимало повідомлень про продаж відповідей. Ми моніторимо таку інформацію і навіть робимо «контрольні закупки», але жодного разу, навіть заплативши гроші, відповідей не отримали. тому закликаємо абітурієнтів не піддаватися на подібні спроби шахраїв.
Нагадуємо, попереду ще три тижні тестів: 2, 3, 4 червня абітурієнти складають українську мову та літературу, 7 червня — іноземні мови (англійську, німецьку, французьку, іспанську на вибір), 9 червня — біологію, 11 червня — географію, 14 і 15 червня — математику, 17 — 18 червня — історію України, 21 червня — хімію і, нарешті, 23 червня — фізику.
Перевірка триватиме від кількох годин (у випадку з іспанською мовою, яку писатимуть лише 600 випускників) до 15 днів (у випадку з українською мовою, де є міні-твір, який перевірятимуть живі люди, а не комп’ютер). А результати з’являться на персональних сторінках абітурієнтів.