У місті Надвірній правоохоронці затримали чоловіка, якого підозрюють у викраденні стародавніх Євангелій із церков західного регіону України. На нього міліціонери полювали ще з минулого року. За словами начальника УМВС в області Василя Варцаби, було й так, що по 50 міліціонерів ночі просиджували в засідці біля храмів, однак спіймати чоловіка було непросто. 

Тепер з’ясувалося, чому. 39-річний чоловік приїжджий. Народився у Чернівецькій, прописаний у Луганській, а фактично проживав у Полтавській області. Працював обережно — не зупинявся ні в готелях, ні в сільських садибах. Жив у лісі, пересувався з одного села до іншого на велосипеді, ні з ким не спілкувався. Орієнтувався на місцевості за атласними картами. Мав окрім них записник, металевий ключ, ніж, рукавиці, плоскогубці, домкрат, яким легко відкривав церковні решітки і проникав у храми.
Зловмисника цікавили насамперед стародавні Євангелія та ікони. Їх відправляв у Полтаву, а звідти — до Харкова. Частину церковних книг XVІІ—XІX століть виявлено у Полтаві в особи, яка торгувала ними через інтернет. Іншу частину вилучено в Харкові з антикварної крамниці. Загалом правоохоронці доправили з Полтави та Харкова до Івано-Франківська 12 стародавніх Євангелій та вісім ікон, викрадених за останній час із храмів на території Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей. На цей час задокументовано причетність затриманого до 12 крадіжок. Триває робота щодо розкриття подібних злочинів, скоєних на території сусідніх областей.
— Усі Євангелія після закінчення слідства будуть повернуті в церкви, — сказав на прес-конференції Василь Варцаба.
Журналісти мали можливість на власні очі побачити унікальні стародавні Євангелія та ікони. Зокрема, Євангелія повернуться в церкву Пресвятої Покрови села Голинь Калуського району і церкву Петра і Павла, що в селі Залуква Галицького району Івано-Франківської області, церкву святого Івана Богослова в селі Малинці Хотинського району Чернівецької області.
Фото автора.