На батьківщині юних героїв-партизанів, у селі Кримка Первомайського району Миколаївської області, урочисто вшанували пам’ять членів молодіжної підпільної організації «Партизанська іскра».

Уже багато років сюди з’їжджаються делегації з усіх районів Миколаївщини. На місці розправи фашистів над юними месниками встановлено обеліск з іменами загиблих. Ім’я підпільної організації носять середня школа, парк і меморіальний музей. Про героїчний подвиг іскрівців у цих місцях знають навіть вихованці дитсадка.

Підпільна молодіжна організація «Партизанська іскра» з’явилася наприкінці жовтня 1941 року, коли німці окупували Первомайськ і прилеглі села. 47 учнів восьмих—десятих класів із сіл Кримка, Катеринка, Кумарі, Степківка, Новоандріївка, Кам’яна Балка і Кам’яний Міст, об’єднавшись у підпільну групу, не по-дитячому воювали з окупаційною владою, допомагаючи своїм батькам і дідам. Школярі організовували диверсії на залізниці, виводили з ладу підземні кабелі фронтового зв’язку, організовували втечі військовополонених з таборів, розповсюджували листівки. На вівтар перемоги хлопці й дівчата поклали свої життя. У живих пощастило залишитися тільки чотирьом іскрівцям.

Завідувачка музею «Партизанська іскра» Катерина Кульчицька згадує: «Заснував музей підпільників іскрівець Іван Герасименко. Його тричі засуджували до страти нібито за зраду, але в 1955 році було знайдено документи, що повністю змили з нього цю пляму. Повернувшись до Кримки, Герасименко доклав усіх зусиль для увічнення подвигу своїх товаришів».

На знімку: біля меморіалу.

Фото автора.