Вітчизняні парламентарі позиціонують себе як політична еліта. А чи по праву? І що ж таке еліта взагалі? В науці елітою вважається невід’ємна частина соціуму, вибрані, найкращі, панівна верства, яка здійснює функцію управління суспільством. Вона також диктує нові моделі (стереотипи) поведінки, що дозволяють суспільству пристосовуватись до оточення, яке змінюється.
Весь світ неодноразово був свідком безпрецедентних подій у залі засідання парламенту та міг спостерігати за безладом, який влаштовувала українська «політична еліта» за останні п’ять років. Дії багатьох народних обранців мали не лише аморальний характер з погляду людської культури, але й межували з прямим та зухвалим порушенням законодавства. На що ж уповноважував нас народ України, обираючи до Верховної Ради: принижувати країну на світовій арені, кидатись курячими яйцями, застосовувати димові шашки, псувати систему «Рада», вартість ремонту якої після останніх подій становила більше мільйона гривень?..
На мою думку, парламентська опозиція, зараховуючи себе до еліти, повинна діяти більш конструктивно, цивілізованішим способом. Її основними функціями є доводити громадськості свою позицію щодо дій уряду, коаліції, Президента, формувати суспільну думку на місцях, вносити законопроекти, контролювати органи влади.
Будь-який народний обранець, незалежно від того, в опозиції він чи в коаліції, перш за все повинен виконувати свої безпосередні обов’язки та бути справді народним депутатом. Визначити місію і завдання народного депутата України дуже легко. Для цього достатньо лише розгорнути Конституцію України та знайти статтю 79, а саме присягу народного депутата, яку він складає перед своїм вступом на пост: «Присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників».
Як народний депутат, я закликаю опозицію підтримувати конструктивні законопроекти, не паралізувати політичні процеси в країні, всіляко сприяти її економічному та політичному розвитку, підняттю рівня добробуту громадян. Лише коли це усвідомить кожен депутат Верховної Ради зокрема, ми по праву зможемо називати себе політичною елітою України.