Як уже повідомляв «Голос України», завершився тижневий страйк трудового колективу ВАТ «Прилуцький завод «Білкозин». Він був викликаний значною затримкою виплати заробітної плати, низькими тарифами. До речі, проблеми з оплатою праці виникали і раніше. Народний депутат України Олег Ляшко посприяв, аби у січні ця проблема була розв’язана. Тоді підприємству були повернуті значні суми ПДВ. На жаль, проблеми із боргами по зарплаті накопичувалися і у березні, квітні, травні. 500 працівників, очолювані профспілковим комітетом, вимушені були піти на найрадикальніші заходи, вимагаючи погашення тримісячної заборгованості із заробітної плати та підвищення тарифних ставок і окладів.

21 травня робітники заводу, який працює у три зміни, оголосили страйк. Того ж дня у Прилуки прибув народний депутат України, заступник голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради Олег Ляшко, який виступив на мітингу:

— Своєю присутністю тут я перш за все виражаю солідарність з вами в боротьбі за ваші права. Коли говорять про те, що ви не маєте права на страйк, — це не відповідає дійсності. Ви маєте повне право на захист своїх прав: трудових і громадянських, особливо тоді, коли вони порушуються. І право на отримання гідної заробітної плати — це одне з невід’ємних прав працюючої людини, робітника. Я буду разом з вами, поки ми не доможемося виконання ваших вимог: виплатити заборговану заробітну плату і далі регулярно її виплачувати. Також вдамся до радикальних заходів: зареєструю у Верховній Раді проект закону про повернення до державної власності заводу «Білкозин».

Народний депутат більше години спілкувався зі страйкуючими. Дізнавшись безпосередньо від людей про їхню біду, народний обранець відразу того ж дня оприлюднив свою заяву з приводу ситуації на ВАТ «Прилуцький завод «Білкозин» на засіданні Верховної Ради, у програмі Савіка Шустера.

Незважаючи на те, що прилуцькі депутати зверталися до багатьох представників Верховної Ради України різного політичного спрямування по допомогу у цьому питанні, лише О. Ляшко постійно тримав під контролем проблеми і вимоги страйкуючих. Активна позиція політика також була озвучена у формі заяви на сесії Прилуцької міськради 27 травня. Народний депутат України звернувся до Чернігівської обласної прокуратури з проханням вжити дієвих заходів щодо виконання вимог чинного законодавства про оплату праці на «Білкозині».

Організаційні, політичні заходи, заяви О. Ляшка певним чином вплинули на погашення заборгованості страйкуючих. Нині підприємство відновило свою роботу.

— Під час вивчення ситуації на «Білкозині» я дійшов висновку про неефективність дій його російських власників, — прокоментував вищезгадане О. Ляшко. — У квітні вони продали продукції з Прилук на 10 мільйонів гривень, а всю вину за невиплату зарплати списують на невідшкодоване ПДВ. Тим часом зароблених коштів повністю вистачало для виплат зарплат, роботи підприємства. Власники переводять зароблені кошти у Росію, тримаючи прилучан-заводчан уже не один місяць у напруженні. Я вважаю, що перемога страйкуючих — це лише перший крок у відновленні справедливості у Прилуках. З 2007 року на «Білкозині» не змінювали тарифи. А в Україні за цей час кілька разів підвищувався рівень мінімальної зарплати. Тож буду і далі наполягати, аби керівництво ВАТ «Прилуцький завод «Білкозин» діяло у правовому полі, дбало про надприбутки не за рахунок працюючих.

 

Чернігівська область.

На знімку: народний депутат Олег Ляшко серед страйкуючих.

Фото Віктора КОПАЧЕВСЬКОГО.