Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся у понеділок із студентами Сумського державного університету, які є волонтерами благодійного фонду «Допомога онкохворим дітям». Відбулася розмова про перспективи розвитку вітчизняної галузі охорони здоров’я, підвищення соціального захисту медичних працівників та забезпечення достойної оплати їхньої праці, а також щодо розвитку та підтримки волонтерського руху в Україні.

Володимир Литвин повідомив, що найближчим часом розпочне роботу Молодіжний парламент, при якому буде створено комітет законодавчих ініціатив, та запросив сумських студентів взяти участь в цій структурі, де вони могли б долучитися до розробки відповідного законопроекту. 

— Нам треба мати нормальний, цивілізований закон у цій сфері діяльності, — заявив керівник українського парламенту, наголосивши також на необхідності налагодження зв’язків із волонтерськими організаціями, що існують в інших країнах світу, де цей рух надзвичайно розвинений. «На превеликий жаль, при створенні і діяльності молодіжних рухів та організацій у нас спостерігається крен у бік політики, — зазначив В. Литвин. — А оте подвижництво, що демонструють на Сумщині в плані підтримки хворих, самотніх людей, потребує заохочення».

На думку Голови Верховної Ради, крім відповідних законодавчих правил гри, «треба виробити систему заохочення людей з тим, щоб вони відчували, бачили, що їхня праця потрібна, що вони гідно поціновані».

За словами Володимира Литвина, у державному бюджеті на цей рік передбачено 30 млн. грн. на лікування онкохворих дітей, які потребують пересадки кісткового мозку, і 15 млн. із цієї суми вже виділено. «Треба зробити все, щоб решту коштів було спрямовано на рятування дитячих життів без затримок, — зауважив керівник українського парламенту. — Тому я веду діалог із Міністерством фінансів про те, щоб ці кошти повністю виділили».

Одночасно, повідомив В. Литвин, опрацьовується проект закону про внесення змін до державного бюджету, який буде поданий до Верховної Ради найближчими днями і передбачатиме збільшення асигнувань на лікування онкохворих дітей за кордоном, оскільки в цьому питанні необхідні оперативні заходи.

Президент фонду «Допомога онкохворим дітям» Валентина Маркевич запросила Володимира Литвина взяти участь як почесний гість у дитячому фестивалі «Сумський карнавал-2010», який відбудеться в  Сумах 5 червня і буде присвячений Міжнародному дню захисту дітей та збору коштів онкохворим дітям. Голова Верховної Ради прийняв запрошення, висловив щиру подяку студентам-волонтерам за притаманні їм небайдужість та милосердя і пообіцяв підтримку в їхній гуманній діяльності.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.