Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у роботі Ради національної безпеки і оборони. На зібранні обговорювали проект закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики.

«Цей ключовий документ має визначити принципи і пріоритети державної політики на довгострокову перспективу», — наголосив у вступному слові Президент Віктор Янукович. Він зауважив, що розглядає законодавчу ініціативу щодо основ зовнішньої та внутрішньої політики як системоутворюючу і таку, що розкриває і регламентує політику держави, незалежно від внутрішньої політичної кон’юнктури. Подальші зволікання із врегулюванням цього питання створюють загрозу національній безпеці та національним інтересам України, наголосив глава держави. На його думку, прийняття подібного закону дозволить навести лад у розпорошеному і неузгодженому законодавстві.

Закон про засади зовнішньої і внутрішньої політики дає чітке формулювання принципів, на яких здійснюватиметься подальше реформування політичних та соціальних інститутів держави. Серед пріоритетних цілей внутрішньої політики визначається забезпечення соціального консенсусу, широкого внутрішнього діалогу та громадсько-політичної стабільності. За словами В. Януковича, у проекті також чітко визначається найвища пріоритетність європейського стратегічного курсу України разом із стратегічним партнерством із Росією. Водночас Президент наголосив, що співпраця з США була і залишається важливим напрямом нашої зовнішньої політики.

Віктор Янукович запропонував після обговорення винести проект як законодавчу ініціативу Президента на розгляд Верховної Ради та визначити його як невідкладний для позачергового розгляду парламентом. Одразу після засідання РНБО глава держави підписав документ. Очікується, що в парламенті його доповідатиме Прем’єр-міністр Микола Азаров.