У ході засідання робочої групи з питань судової реформи, в якій взяв участь Президент Віктор Янукович, представлено проект закону «Про судоустрій та статус суддів».
Як зауважив під час зібрання глава держави, документ має на меті «наблизити судову систему до людей». За його словами, українська Феміда «має бути професійною і захищати права людини». Водночас, міністр юстиції Олександр Лавринович зауважив: унаслідок копіткої роботи фахівцями напрацьовано пакет змін до всіх чотирьох процесуальних кодексів, а також до законів про Вищу раду юстиції, про оплату праці та низки інших документів.
«Ми довго дискутували стосовно того, як має бути вибудувана судова система, — зауважив урядовець. — Підсумкове рішення вийшло компромісним. Воно дає можливість суттєво покращити роботу самої системи без великих змін — без змін у першій інстанції, без змін в апеляційній інстанції».
За словами О. Лавриновича, зміни торкаються тільки касаційної інстанції через створення Вищого спеціалізованого суду, що розглядатиме цивільні й кримінальні справи, як касаційний суд. За оцінкою В. Януковича, запропонована реформа «пішла шляхом посилення судового самоврядування та значного зменшення централізації і впливу адміністративного ресурсу, який є в судовій практиці».
Президент Віктор Янукович, виступаючи на засіданні робочої групи, зауважив: «Я виконаю свій обов’язок і за вашим дорученням підпишу цей законопроект, як першочерговий для розгляду у Верховній Раді». Вже того самого дня документ був зареєстрований у парламентському секретаріаті. А вчора в електронних ЗМІ з’явилася інформація про те, що проект закону про судоустрій та статус суддів можуть розглянути в парламенті вже в четвер.
Вл. інф.