Планується запровадити кримінальну відповідальність за продаж та зберігання спеціального технічного обладнання для негласного отримання інформації
На засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ухвалено рішення рекомендувати парламенту прийняти у другому читанні і в цілому проект змін до Кримінального кодексу, якими встановлюється відповідальність за незаконне поводження із спеціальними технічними засобами негласного отримання інформації.
Незважаючи на те, що документ має благородну мету — гарантування людині права на недоторканність приватного життя, зокрема, на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, — він проходить уже другу процедуру повторного другого читання. Востаннє, коли законопроект розглядали в сесійній залі, 13 травня цього року, його підтримали лише вісім парламентаріїв.
Тим часом на засіданні комітету наголошувалося на необхідності ухвалення проекту, запропонованого народними депутатами Володимиром Мойсиком та Віктором Швецем. Зауважувалося, зокрема, що останнім часом через українські кордони масово перевозиться техніка, за допомогою якої можна незаконно стежити за приватним життям громадян. Якби ці засоби належали до переліку контрабанди і за їх транспортування через кордон «світила» кримінальна відповідальність, у багатьох спритників відпала б охота нагрівати руки на розкритті чужих таємниць, упевнені в комітеті. А нині суворе покарання загрожує лише за використання такої техніки. Автори проекту змін також пропонують притягати до відповідальності за Кримінальним кодексом тих, хто незаконно виготовляє, купує, продає та зберігає спецзасоби негласного отримання інформації. Щоправда, до таких ініціатив є низка зауважень юридичного управління. Так, зокрема, у його висновку їх називають «несистемними» і такими, що потребують доопрацювання.
Вл. інф.