Футбол. Контрольний матч національних збірних. 29 травня.
Україна — Румунія. 3:2. Голи: Алієв, 15, Тамаш, 54, Нікулає, 63, Коноплянка, 76, Тамаш, 79 (автогол).
Україна: П’ятов, Кобін (Олійник, 58), Чигринський, Михалик, Ощипко (Польовий, 62), Тимощук, Гусєв (Федецький, 86), Алієв (Селезньов, 90), Коноплянка, Мілевський (Ротань, 83), Шевченко (Худоб’як, 90+2). Тренер — Мирон Маркевич.
Румунія: Лобонц, Мафтеї, Ківу, Радою, Гіоане (Кочиш, 46), Роман (Дяк, 77), Рац, Тамаш, Білашко (Мазилу, 84), Танасе (Радуц, 86), Кристя (Нікулає, 46). Тренер — Разван Луческу.
Рефері — Павел Краловець (Чехія).
Львів. Стадіон «Україна». 22 000 глядачів. 19 градусів.
Збірні України та Румунії перед львівським поєдинком зустрічалися тричі. І щоразу гору брали наші суперники. Причому, і вдома, і на нашому полі (2001 рік на міжнародному турнірі на Кіпрі румуни виграли — 1:0, 2002-й, у Констанці, — 4:1, 2003-й, у Донецьку, — ми поступилися 0:2). І от порушити цю неприємну традицію, нарешті, вдалося команді під орудою Мирона Маркевича.
Якщо вже мова зайшла про нашого тренера (народженого, до речі, на Львівщині), то Мирон Богданович — великий прихильник атакувального футболу. І, немає сумніву, налаштовував підопічних саме на такі дії. Тому господарі поля за шаленої підтримки трибун пішли вперед виконувати поставлене завдання. І так само, як нещодавно в зустрічі проти Литви у Харкові, наші швидко забили. Знову відзначився знаний «гармаш» Олександр Алієв, котрий скористався штрафним метрів з... тридцяти п’яти!
Надалі українці намагалися діяти в такому самому ключі. Але їм явно бракувало злагодженості. Було багато похибок у передачах. І ті загрози, котрі інколи виникали біля воріт збірної Румунії, були наслідком індивідуальних, а не командних дій. Тут на похвалу заслуговує насамперед дніпропетровець Євген Коноплянка (на знімку). До речі, це був його лише другий поєдинок за національну збірну. Насамперед підкуповує рішучість і велике бажання цього молодого футболіста виявити ініціативу. Забігаючи наперед, скажемо, що він був винагороджений, коли зіграв на добивання і вразив ціль, встановивши рівновагу і подарувавши своїй команді надію на перемогу.
Після перерви румуни переставили все з ніг на голову. Габрієл Тамаш встановив рівновагу з відстані майже такої, як забивав Алієв. Ця невдача дуже негативно вплинула на гру українців. І помилка Тараса Михалика, котрий у простій ситуації віддав м’яча... Данієлу Нікулає, котрий з величезною насолодою скористався таким подарунком.
І от у непростій ситуації свої найкращі якості виявили Шевченко і новачок Коноплянка. Тут варто згадати: результативну атаку розпочав Алієв, котрий зробив класну передачу на Шевченка. Той вийшов сам на сам із Лобонцом. Пробив, але воротар відбив м’яча ногою на Коноплянку. І Євген, не зволікаючи, з гострого кута «пробив» воротаря.
Потім героєм епізоду і, можливо, матчу став наш найзірковіший виконавець. Шевченко не забив гол, але зробив його. Він перекинув м’яча через Лобонца, а Тамаш зрізав його у власні ворота. Одне слово, команди обмінялися люб’язностями. Але до фінального свистка вони більше такого не робили.
Яблуко від яблуні...
Син відомого критика арбітрів Мірчі Луческу — Разван — залишився невдоволений суддівством матчу у Львові. «Я ніколи не коментую суддівство і не плачу, але те, що сталося сьогодні, було жахливо. Чотири дні тому розмовляв з татом. Він мені сказав, що це домашня гра і Україна має перемогти. Також він мені сказав, що суддівство буде проти нас. Отож, судді зіпсували роботу моїх хлопців у цій грі».
Завтра в Осло збірна України проведе черговий контрольний поєдинок проти збірної Норвегії. Маркевич дав відпочинок П’ятову, Михалику, Алієву, Селезньову, Шевченку і Мілевському.
Фото Павла КУБАНОВА (зі Львова).