— А що, Ганно, таки продаватимемо нашу Ромашку, бо немає толку з тими заготовачами, — повторював Михайло Мельник із Нефедівець кілька разів упродовж дня. — Якби я не заслаб, то ще пас би череду сам, а так пастуху треба дати за день не менше ста гривень. Отримаєш у кінці місяця за здане молоко по гривні тридцять за літр, то тільки й вистачить на розрахунок із пастухом...
У Кам’янець-Подільському районі б’є тривогу місцева влада: цьогоріч тут різко знизилася кількість великої рогатої худоби, яку тримало населення. Селяни, здебільшого пенсіонери, прощаються зі своїми годувальницями, віддають їх під ніж. Немає здоров’я, а ще більше немає сенсу тримати худобу: і наробишся, і вкладеш у це значно більше, ніж буде віддача. Прогнозується й подальше зменшення поголів’я, адже молодь зовсім не бажає займатися неприбутковою справою, а старі вже не можуть. «Є у нас села, особливо приміські, — коментує голова райдержадміністрації Михайло Желізник, — де вже немає у кого купити домашнього молока. Сам живу в селі, тож знаю про цей дефіцит. Торік платили за молоко вже й по три гривні за літр, а нині ціна знов впала, від 1,80 до 1,50 гривні. Це знущання над нашими людьми. Сезонним таке зниження назвати ніяк не можна. Ми підготували листи до підприємств, які працюють у районі, за 10 днів вони повинні відреагувати на них».
Тим часом селяни навряд чи чекають запровадження жорсткої державної політики в цій галузі, бо вже дуже довго їм обіцяють відновити справедливість, вони кажуть, що ситуація скидається на загравання держави з молочними монополістами. Інакше чому ніщо останніх не проймає?!
До речі, протягом минулих років Хмельницьке обласне відділення Антимонопольного комітету розглянуло низку справ про порушення суб’єктами господарювання, які діють на молочному ринку краю, конкуренційного законодавства. Було з’ясовано, що молокопереробні підприємства узгоджено встановлювали низькі закупівельні ціни на молоко, а це призводило до ущемлення інтересів здавачів молока. І що?..
Схоже, держава однією рукою обіцяє захистити селянина, а іншою штовхає його в руки «розбійника на глухій дорозі»?!
 
Хмельницька область.