«У річку впала цистерна з аміаком». У публікації під таким заголовком («Голос України» за 6 травня ц. р.) йшлося про аварію автомобіля на містку через річку в селі Жорнище Іллінецького району на Вінниччині. Тоді з кузова автомобіля КамАЗ злетіла цистерна, заповнена аміачною водою. Через пошкоджену горловину отруйна рідина потрапила в річку.
Про погіршення якості води у річці стало відомо після проведених аналізів. Через це отруєно частину риби у ставку. Таку інформацію надав сільський голова Жорнищ Юрій Притула. За його словами, ставок орендує один з місцевих підприємців. Збитки йому відшкодували винуватці аварії. Як кажуть, сторони порозумілися без вирішення питання в суді.
Неподалік від місця аварії знаходиться пасовище для худоби. Аби запобігти біді, сільський голова вніс пропозицію змінити місце випасання корів. «Це тимчасовий захід, — пояснює Юрій Притула. — Як кажуть, береженого Всевишній береже. У нас дуже велика череда, більш як 350 корів, тому заходи безпеки обов’язково потрібні. Власники корів погодилися зі мною».
Проби води на аналізи взяли також у сільських криницях. На щастя, її якість не змінилася після аварії. Все одно провели хлорування криниць.
Тим часом працівники Іллінецької районної Державтоінспекції встановили, що шляхова пригода сталася з вини водія, який працює в одному з підприємств ЗАТ «Зернопродукт».
 
Вінницька область.