Швидкоплинний період зниження цін на продовольчу групу товарів, яка має найбільшу питому вагу у споживчому кошику, на мою думку, закінчиться у червні. Попри це, лаговий тиск на роздрібний ринок монетарних показників і гуртових цін першого кварталу не спричинить різких інфляційних коливань через курсову стабільність на валютному і низький рівень внутрішнього попиту — на ринку роздрібної торгівлі.

Бензин високооктановий — середня вартість А-95 стабілізується на рівні 8,10 гривні за літр, дизпалива — 7,40 гривні за літр.

Я схиляюсь до того, що знижувальний тренд цін на зовнішніх ринках, який знайшов своє відображення у червневих ф’ючерсах, істотно компенсує подорожчання бензинів і дизпалива унаслідок запровадження нових акцизних зборів на внутрішньому ринку. Важко не помітити, що сезон польових робіт в АПК цього року фактично не вплинув на цінову динаміку, якщо відкинути спекулятивний спалах на початку року.

Борошно — зростання середніх роздрібних цін у межах 5—10 копійок на кілограмі.

Можна очікувати відносної стабілізації цін на борошно не тільки внаслідок використання резервів зерна зі Стабфонду, а й цілком виправданих сезонних закупівель по імпорту. Станом на 1 травня, запаси зерна поступалися минулорічному показнику на 28 відсотків. Та варто зважати й на зміни у структурі споживання хлібобулочних виробів, адже давно помічено, що о цій порі ми їмо хліба значно менше, ніж зазвичай.

Хліб — подорожчання на 2,5—3 відсотка.

Хліб та хлібобулочні вироби збережуть тенденцію до подорожчання через ініційоване зростання заробітних плат, акцизів і тарифів на електроенергію, що безпосередньо впливає на собівартість продукції.

Молоко, молокопродукти — зниження середніх цін в середньому на 3 відсотки.

Я спираюся у своєму прогнозі на покращення пропозиції молока і молокопродуктів внаслідок природного зростання їхнього виробництва влітку, а також на законодавче відновлення дотування виробників у приватному секторі.

М’ясо — подешевшання кілограма свинини і яловичини в середньому на 5—6 гривень на кілограмі, курятини — подорожчання в середньому на 8 гривень.

Виробництво м’яса збільшується, реалізація зростає, попри це, попит на нього знизиться по відношенню до попередніх місяців.

Крупи — зниження роздрібних цін в середньому на 5 відсотків.

Я виходжу з того, що крупи дешевшатимуть з прагматичних міркувань, оскільки розпочався сезон картоплі і, я вважаю, вони й без того переоцінені. Знижувати ціни торгівлю примусить кон’юнктура ринку.

Овочі, фрукти — подешевшання в середньому на 20—25 відсотків.

На мій погляд, реалізатори, незалежно від масштабів свого бізнесу, скористаються нагодою, щоб продемонструвати споживачеві цінову різницю між парниковою і вирощеною на плантаціях продукцією, але, як завжди, це мине дуже швидко на тлі розширення пропозиції овочів і фруктів, яка стане вирішальним чинником подешевшання.

Олія — подорожчання літрової пляшки на 2— 3 гривні.

Відносну стабільність цін на олію забезпечить добротна пропозиція на ринку і прийнятний рівень конкуренції між виробниками.

Цукор — зростання вартості кілограма піску на 5 відсотків.

Стримування цін на цукор до початку нового сезону його виробництва, як на мене, буде неабиякою заслугою контрольних органів та імпортерів, оскільки, як на мене, на ринку має місце дефіцит пропозиції напередодні сезону масової переробки фруктів для традиційної заготівлі варення.

Алкогольні напої— зростання середніх роздрібних цін на горілку на 10 відсотків, на коньЯк — на 15 відсотків, на вина мІцнІ — на 29 відсотків, на винограднІ натуральнІ вина — на 10 відсотків, на пиво — на 10 відсотків.

Результат зумовлять нові акцизи на спирт і алкогольні напої, а також нові підходи до оподаткування спирту у горілці і винах.

Ліки — подешевшання фармацевтичного імпорту в межах 1—2 відсотків.

Я гадаю, що червень — час, коли імпортери з кон’юнктурних міркувань можуть поворушити ціновими лінійками, але так, що споживач цього й не помітить.

Житлово-комунальні послуги — зростання тарифів в середньому на 3—5 відсотків.

На мій погляд, улітку найзручніший період для підвищення тарифів на газ, але уряд знову утримається від цього кроку з метою закріпити у людей думку про ефективність україно-російських домовленостей. Електроенергія ж для кінцевих споживачів зростатиме внаслідок подорожчання послуг обленерго.

Транспортні послуги — зростання середньої вартості пасажирських перевезень залізницею — на 5 відсотків, послуг комунального транспорту — на 5 відсотків.

Послуги залізничного транспорту дорожчатимуть під знаком зростання пасажиропотоків у літній період, а головним подразником подорожчання послуг комунального транспорту стане бензин.

Туристичні послуги — зростання в середньому на 15 відсотків.

Результат зумовить початок курортного сезону (попит), відносно високий загальний рівень інфляції та слабкість євро проти основних валют.

Офіційний курс — 7,93 за 1$.

Очевидно, вже у червні ми спостерігатимемо зростання валют (за винятком євро) через відпускний період і відлуння емісійних процесів у грошовому обігу.