Упродовж 2009 року в Закарпатській області збитково спрацювали 50 підприємств. Загальна сума збитків становить 292 мільйони гривень. Через невтішні результати фінансово-господарської діяльності потужні підприємства мали мінімальне податкове навантаження. Виправляти ситуацію на користь бюджету області спільно взялися представники влади, податкової служби та бізнесу.
Найбільше збиткових підприємств торік працювало в Ужгородському районі — 11 — із загальною сумою збитків 105 мільйонів, в Ужгороді — 11 підприємств із 49 мільйонами збитків та на Рахівщині — 5 підприємств зі 100 мільйонами гривень збитків. Серед підприємств-«мінімізаторів» більш як половина працюють у сфері торгівлі та громадського харчування. Оскільки їхні доходи складаються з невеликої торгової націнки та комісійної винагороди, це негативно впливає на надходження до бюджету Закарпаття. Звертаючись до бізнесменів, голова облдержадміністрації Олександр Ледида наголосив: «Треба розуміти, що ви всі працюєте на благо краю. Ваші підприємства є бюджетоформуючими. Тому результати діяльності бізнесу прямо позначаються на фінансових показниках області». Про це «Голосу України» повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю ОДА.
Діалог керівників підприємств із владою та податківцями, наголосив очільник краю, потрібен для спільного розв’язання проблем: користь від таких зустрічей має і бізнес, і податкова адміністрація, і обласна скарбниця.
 
Ужгород.