Проте область і далі відлякує інвесторів наявністю різного штибу шахраїв, свавіллям правоохоронців та скорумпованістю суддів
Чернівецька область — край дотаційний, проте вічно перспективний. Про його рекреаційний потенціал і карпатські принади вкупі з лісом, нафтою, газом, деревиною та запасами гальки, гіпсу, кременю та іншого говорила кожна колишня влада. Проте інвестиційний віз, котрий мав вивезти колишню австрійську провінцію прямісінько у рай, так і не приїхав.
З приходом в область нового голови ОДА Михайла Папієва світло у кінці незбудованих ще тунелів до незведених досі митних переходів з терміналами, схоже, засвітилося. Нинішня київська влада всеїдна, національне походження грошей і приналежність паспортів інвестиційних гравців її переймає не особливо. На кону основний принцип економіки — зиск. За таких розкладів щось обов’язково має капнути і в обласну калитку. Важливим козирем є і той факт, що місцева влада не збирається чекати біля моря погоди. Нова команда ввімкнула мізки і працює над кожною перспективною пропозицією — місцевою та закордонною. Наразі після українсько-російських переговорів область очікує реального залучення російських інвестицій на добудову Новодністровської ГАЕС, заявляє Михайло Папієв, і кожен отриманий російський мільйон чи мільярд для області — перспектива покращення рівня життя, вирішення соціальних питань регіону, створення нових робочих місць.
Днями Чернівецька область приймала представників міжнародного Трейд-клубу, а трохи раніше — послів різних держав, акредитованих в Україні. Це дало змогу посилити інтерес до Буковини, переконаний Папієв, зацікавити економічним потенціалом області й прорахувати прогнозовані зиски. Причому для обох сторін.
Ми межуємо з Румунією, котра вже в Євросоюзі. Цей напрямок є стратегічним, важливим і абсолютно не опрацьованим для України та прикордонної області. Відносини між державами завжди були нелегкими, але, схоже, Президент Віктор Янукович налаштований кардинально змінити стан справ на користь обох держав. Михайло Папієв уже плідно працює над цим завданням.
Двадцять дев’ятого травня у румунській Сучаві відбулися українсько-румунські переговори на рівні Чернівецької області та Сучавського повіту у рамках засідання Єврорегіону «Верхній Прут». На засіданні Чернівецька область передала головування у цій структурі румунам. З ініціативи керівників регіонів Георге Флутура з Сучави і Михайла Папієва з Чернівців розширилося коло зацікавлених щодо Єврорегіону «Верхній Прут». Папієв вважає, що активізація Єврорегіону може дати серйозний поштовх для пожвавлення плідних контактів між урядами України і Румунії. І з того, і з іншого боку кордону нині керують прагматики, у котрих політична складова не домінує над економічною. І це обнадіює, — каже керівник Чернівецької ОДА.
Україна і Румунія, на жаль, небагаті щодо Європи країни, мають безліч спільних проблем, а тому зацікавлені у корисній для обох держав співпраці. Очільник Сучавського повіту Георге Флутур, окрім того, ще й ровесник Михайла Папієва, отож спільну мову знаходити легко. До того ж він є дуже перспективним політиком. Цей факт дає співпраці, що зав’язалася між ним і новим очільником Чернівецької ОДА, перспективного змісту. Румунію цікавить Україна, Україні украй потрібні суттєві ЄСівські кошти під спільні та суто українські проекти, — каже Михайло Папієв. Це вже відпрацьований з Міністерством економіки та Міністерством регіонального розвитку екологічний проект переробки відходів, спільні дії з попередження повеневих ситуацій тощо. Йдеться про великомасштабні проекти, які реалізуються в прикладній галузі. Якщо виходити на те, щоб вони були зроблені «під ключ», щоб пішли інвестиції, то у виграші будуть і Сучавський повіт, і Чернівецька область, а з ними і північ Молдови, яка теж має членство у Єврорегіоні. Мене цікавить кожна гривня надходжень до бюджету, створення кожного робочого місця і піднесення розвитку території у соціально-економічному плані, — каже Михайло Папієв.
Варто сказати, що досі співпраця між Україною і Румунією на зрізі Чернівецької області була мінімальною. Потенційного інвестора відлякували скорумпованість суддів, свавілля податківців та інших силовиків, незграбність чиновників. Свого часу наша газета писала про те, як двоє буковинських шахраїв як липку обібрали італійського інвестора та його румунських партнерів, котрі завезли в Україну кошти для будівництва фабрики з виготовлення акрилової пряжі у прикордонному райцентрі Глибока. Незважаючи на те, що проти українських компаньйонів, які привласнили чужі кошти і намагалися привласнити власне фабрику, були порушені кримінальні справи, правди іноземні інвестори поки що не дочекалися. Слідство щодо «Глобал К» з невідомих причин гальмується, рішення судів ніхто не поспішає виконувати. Люди мало не позбулися коштів, втратили не тільки час, але й віру в порядність української сторони.
Я не збираюся миритися із ситуацією, коли через скорумповані дії посадових осіб наш край відлякує інвесторів, — сказав очільник Чернівецької ОДА. Є інтереси держави, є воля Президента, а тому всі крапки над «і» будуть розставлені у цій справі та інших подібних. Я це заявляю. Підприємства з іноземними інвестиціями повинні і будуть працювати. А стосовно тих, хто це ігнорує, хто запускає руку до чужої кишені, займається кришуванням нечистих на руку ділків, вживатимуться жорсткі заходи.
Наразі триває підготовка до залучення серйозних інвестицій у лісопереробну галузь Буковини, я триматиму на суворому контролі проходження усієї процедури щодо проекту, — заявив Михайло Папієв.