Систему відеоспостереження за лісами впроваджено в Державному підприємстві «Соснівське лісове господарство», що в Березнівському районі на Рівненщині.
«Ноу-хау» стало можливим завдяки співпраці з харківським підприємством «ВПК», яке розробило все програмне забезпечення та обладнання. Як сказав головний інженер «ВПК» Дмитро Савчук, така апаратура є ексклюзивною, першими в Україні її придбали і встановили соснівські лісівники.
— Камери відеоспостереження встановлені в лісі на вежах. Вони повертаються навколо осі на триста шістдесят градусів, передаючи зображення на монітор, за яким стежить оператор у конторі лісгоспу, — пояснює принцип роботи новинки начальник відділу охорони і захисту лісу Рівненського обласного лісового і мисливського господарства Віктор Глущик. — Відеокамера «бачить» на відстань у радіусі тридцяти кілометрів. Основне її призначення — оперативно виявляти лісові пожежі, що дуже актуально теплої пори року. Адже торік, скажімо, в області сталося близько п’ятдесяти пожеж, які знищили ліс на дев’яносто п’яти гектарах, а цьогоріч уже чотири пожежі пошкодили два з половиною гектари лісу.
Але перші дні роботи системи відеоспостереження засвідчили, що, крім основної функції — протипожежної, вона допомагає виявляти лісокрадів. Щодо економічного ефекту конкретно по згаданому лісгоспу, то із запровадженням новинки відпала потреба вартувати лісівникам на п’яти вежах. Заявки на встановлення подібної системи харківському підприємству подали ще два лісгоспи із Сарненського району.
Рівненська область.