Керівництво ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» визнало існування документів, які підтверджують продаж акцій підприємства. Однак на комбінаті спростовують, що мали намір продавати акції, і кажуть про аферу. За словами начальника відділу перспективного розвитку підприємства Олександра Аліпи, у жовтні 2008 року відбулися збори уповноважених організації орендарів ВАТ, де було прийнято рішення про персоніфікацію акцій та розподіл державного пакета акцій між орендарями зі збільшенням їх часток. Письмове доручення із оформлення процедури було видане у квітні минулого року одній із брокерських контор. Однак через проблеми, які виникли із оподаткуванням доходів фізичних осіб — членів організації орендарів, операція була призупинена і перенесена на пізніший термін, про що брокера письмово повідомили.
Коли через місяць комбінат збирався повернутися до цієї роботи, виникла перешкода. 12 травня минулого року підприємство отримало ухвалу господарського суду про забезпечення позову колишніх п’яти акціонерів комбінату, які вирішили опротестувати укладені ними в 1997—2004 роках договори купівлі-продажу. За ухвалою суду всі акції комбінату та ЗАТ «Ілліч-Сталь» (яке консолідує понад 90 відсотків акцій металургійного підприємства) були заблоковані. Тобто переоформлення прав власності на них було заборонено. Це рішення суду чинне й досі.
Минулого тижня на прес-конференції у Києві представники двох іноземних фірм заявили, що 100 відсотків акцій ЗАТ «Ілліч-Сталь» продані чотирьом офшорним компаніям. А наступного дня після цієї заяви громадянин Ілля Горн прибув до державного реєстратора в Маріуполі і пред’явив документи про своє призначення генеральним директором ЗАТ «Ілліч-Сталь».
На металургійному комбінаті вважають, що брокер, який повинен був оформити договори із членами організації орендарів, використав видане доручення з іншою метою та оформив за спиною керівництва ЗАТ «Ілліч-Сталь» угоду «з продажу акцій в інтересах осіб, які його підкупили». «Я хочу ще раз підкреслити: ні з ким ніколи не домовлявся про продаж акцій і жодних документів не підписував, — заявив голова правління, генеральний директор Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимир Бойко. — Я навіть не маю таких повноважень. Як я можу продавати акції, які мені не належать!». (Мається на увазі, що співвласниками підприємства є 32 тисячі його теперішніх та колишніх працівників).
Депутати Маріупольської міської ради, які представляють комбінат імені Ілліча, зажадали проведення позачергової сесії міської ради. «Доля комбінату і його колективу нерозривно пов’язана із життям Маріуполя, — написали депутати у зверненні до міського голови. — Заявлені зміни стану справ на комбінаті неодмінно позначаться і на кожному городянинові. Ми не можемо стояти осторонь, коли на очах у всієї країни нахабно, бандитськими методами, на підставі афери із цінними паперами відбирають комбінат у його колективу».
Донецька область.