Цього пленарного тижня народні депутати мають намір розглянути майже 100 питань порядку денного. Серед них є й такі, що надійшли для повторного розгляду з пропозиціями Президента. Фактично це обсяг двотижневої роботи народних обранців, зауважив учора під час погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Так, уже у вівторок парламентарії запланували опрацювати 48 документів. У розкладі стоїть проект змін до деяких законодавчих актів щодо прибережних смуг, а також проекти, які мають навести лад у сфері працевлаштування наших співвітчизників за кордоном. Парламентарії також розглянуть низку змін до Сімейного кодексу. У середу традиційно розглядатимуть питання, внесені опозицією. На четвер у план роботи народних депутатів винесено 30 законопроектів, із них 17 розглядатимуть у другому читанні, 4 документи готуються до розгляду за скороченою процедурою. Окрім того, цього дня народні депутати мають намір заслухати питання про обрання та звільнення суддів. Та чи вдасться парламентаріям плідно попрацювати в четвер — невідомо. Адже саме в цей день, 3 червня, Президент України Віктор Янукович має намір виступити із зверненням до українського народу. Свою промову глава держави хоче виголосити у Палаці «Україна» із залученням не лише депутатського корпусу, а й низки державних службовців, науковців, освітян, представників громадських організацій тощо. Відтак Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до колег-парламентаріїв із проханням попрацювати цього дня без перерви до 15 години. Після того на 16-ту годину бажаючих народних обранців підвезуть до Палацу «Україна» автобусами. Те, що Президент відмовився використати для свого звернення парламентську трибуну, не суперечить Регламенту, акцентував Володимир Литвин. Оскільки йдеться не про послання до Верховної Ради, а до всього народу.
На п’ятницю у розкладі засідань Верховної Ради лише вісім питань. Але серед них значиться звіт тимчасової слідчої комісії, яка перевіряла, чи дотримувалися законодавства під час проведення реконструкції Національного спортивного комплексу «Олімпійський», а також година запитань до уряду. Варто зауважити, що на середу, 9 червня, заплановані парламентські слухання: «Запровадження 12-річної середньої освіти в Україні: проблеми та шляхи їх подолання».
Під час обговорення порядку денного керівник БЮТ Іван Кириленко зауважив, що низка питань, які його фракція пропонує включити для розгляду на цій сесії, ігнорується. За його словами, йдеться насамперед про документи, які стосуються розвитку підприємницької діяльності в нашій країні. У зв’язку з цим представники БЮТ наполягають, щоб саме ця тема стала предметом звіту уряду в сесійній залі в п’ятницю. Іван Кириленко також закликав парламентаріїв не форсувати розгляд реформаторських законопроектів, які можуть мати доленосне значення для країни, і не ухвалювати такі документи поспіхом за скороченою процедурою. Такий заклик знайшов відгук майже у всіх учасників погоджувальної ради.
Володимир Литвин також наголосив, що на цьому тижні парламент має розглянути основні напрямки бюджетної політики уряду. Тож запропонував це питання включити до порядку денного п’ятниці.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.