Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти проект постанови про рекомендації парламентських слухань на тему «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010—2020 роки в умовах глобалізаційних викликів», які відбулись 17 червня 2009 року.
Комітет пропонує уряду, серед іншого, вдосконалити структуру державного управління у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності, зокрема, чітко розмежувати та уникнути дублювання функцій центральних органів виконавчої влади, запровадити принципи одноосібної відповідальності та стабільності системи державного управління у цій сфері. Верховна Рада має розглянути питання про створення при парламенті Консультативної ради з питань формування та реалізації національної інноваційної системи.
У рекомендаціях підкреслюється необхідність ширшого застосування інструментів державної підтримки інноваційної діяльності, зокрема, надання прямого інвестування, фінансових гарантій; стимулювання участі комерційних банків в інвестуванні інноваційної діяльності; державного замовлення на розробку найважливіших новітніх технологій за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки; розвиток матеріально-технічної бази наукової та науково-технічної діяльності; страхування об’єктів права інтелектуальної власності, комплексного захисту добросовісного виробника від контрафактної продукції.
Голова комітету Володимир Полохало звернув увагу на те, що дії держави щодо підтримки суб’єктів інноваційної діяльності є непослідовними. «Сьогодні спостерігається значне зниження інноваційної активності підприємств та загальне погіршення інноваційної культури суспільства, має місце неефективність механізмів правового захисту інтелектуальної власності», — зауважив він. І наголосив на необхідності усунення неузгодженості законодавства в інноваційній сфері з корпоративним, інвестиційним, податковим, соціальним законодавствами.
До розробки рекомендацій були залучені провідні фахівці та експерти. В них визначені шляхи та конкретні заходи, які, в разі схвалення Верховною Радою України, повинні забезпечити вироблення Стратегії інноваційного розвитку України в умовах глобалізаційних викликів.
Підвищити рівень економічних свобод
Ключове завдання Комітету з питань промислової й регуляторної політики та підприємництва — створити на законодавчому рівні всі умови для залучення інвестицій в економіку країни. Про це на брифінгу заявила голова профільного комітету Наталя Королевська.
За її словами, у комітеті готується пакет законопроектів у сфері оподаткування бізнесу. Одним з них передбачається введення податкових канікул для малого бізнесу. А підвищення акцизів на алкоголь і тютюн, вважає народний депутат, збільшить тінізацію економіки на 50 відсотків.
Також комітет підготував законопроект про території перспективного розвитку. «Ми дуже сподіваємося, що завдяки законодавчому інструменту зможемо залучити додаткові інвестиції для створення нових робочих місць, поліпшення якості й добробуту життя людей, — підкреслила парламентарій. — На жаль, у нинішньому бюджеті не врегульовано жодну депресивну територію в країні. Але всі чудово знають, у якому важкому соціальному стані перебувають деякі регіони».
Наталя Королевська розповіла, що законопроект про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, і кількість контролюючих органів вирішить проблему ліцензування в країні. Документ скасовує 28 видів ліцензій. «Ті перешкоди, які є в економіці в результаті твердої дозвільної системи, будуть ліквідовані, у першу чергу, на законодавчому рівні. Тому що ніщо так не окриляє наших чиновників, як рівень заборон», — зазначила народний депутат.
Також, за її словами, у документі передбачено, що в складі центрального органу виконавчої влади може бути лише один контролюючий орган. Така норма спрощує ведення бізнесу й підвищує рівень економічної свободи в країні.
Глава комітету вважає, що рівень відповідальності чиновників сьогодні перебуває далеко не на рівні прийняття ними рішень. Їхня робота — найбільша перешкода для розвитку економіки. Тому комітет підготував законопроект про внесення змін у деякі законодавчі акти України про посилення відповідальності посадових осіб за перешкоджання підприємницькій діяльності. «За основу проекту взяли кращі світові зразки й пристосували їх до українських реалій, — наголосила Наталя Королевська. — Сподіваємося, що прийняття його приведе до відповідальності наших чиновників. Тому що їхня безвідповідальність, а також заплутане законодавство породжують корупцію».
Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти в першому читанні вищевказані законопроекти. «Ми сподіваємося, що парламент за них проголосує. Адже прийняття їх значно поліпшить якість життя людей і темпи розвитку економіки», — зазначила глава комітету.